Железничка станица Тамиш

С Википедије, слободне енциклопедије
Железничка станица Тамиш
Железничка станица Тамиш
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Железничка станица Тамиш у Панчеву, подигнута је крајем 19. века и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Железничка станица Тамиш саграђена је према типском пројекту за објекте ове намене. Основа је правоугана са избаченим улазним делом у облику ризалита који завршава двоводним кровом. Спољни изглед је остао очуван. Улична фасада је хоризонтално рашчлањена венцем у висини сокла и међуспратним венцем. Изнад отвора су постављени декоративни луци са завршцем у средини. У нивоу тавана на ризалиту је у средини већи кружни отвор оивичен вештачким каменом.

Фасада према перону нема ризалита, али је кров на средини формиран тако да потенцира централни део објекта. У приземљу се налази низ врата која одговарају просторијама везаним за рад на перону. На спрату је низ прозора исто обрађених. Зидана је опеком, масивно са архитравним конструкцијама и дрвеном кровном конструкцијом покривеном црепом. Бочне фасаде су једноставне, са мало отвора и зидном масом без декорације.

Објекат представља амбијенталну вредност града од већег значаја са историјским и техничким вредностима, с обзиром да се железнички саобраћај некада одвијао уз реку и доприносио напретку града.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Железничка станица Тамиш”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 09. 07. 2020. г. Приступљено 9. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]