Зграда „Крагујевац” у Панчеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда „Крагујевац” у Панчеву
Зграда „Крагујевац” у Панчеву
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанкадруга половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Зграда „Крагујевац” у Панчеву подигнута је у другој половини 19. века и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Зграда је изграђена у духу романтизма, као угаони спратна грађевина, неправилне основе, са собама на спрату и локалом у приземљу. Грађена је од опеке у кречном малтеру. Међуспратна конструкција између подрума и приземља је свод зидан од опеке, а између приземља и спрата – дрвена. Кров је сложен, са покривачем од бибер црепа. Фасада је хоризонталним венцем подељена на два дела и некада је била богато декорисана. Прозори у приземљу су лучно засведени, док су на спрату равно завршени. У простору између спрата и приземља налазе се касете са мотивима шкољки.

Осим архитектонске и културно-историјске вредности, као објекат је јасно дефинисане намене и функционалне организације простора, у коме се налазио један од првих хотела у Панчеву, овај споменик културе је значајан и као саставни део старог и још неуништеног пристанишног дела града, који сведочи о урбанизму панчевачког приобаља и његовом спонтаном развоју.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграда „Крагујевац” у Панчеву”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 11. 07. 2020. г. Приступљено 9. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]