Црква Преноса моштију Светог Николе у Делиблату

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Преноса моштију Светог Николе у Делиблату
Црква Преноса моштију Светог Николе
Опште информације
МестоДелиблато
ОпштинаКовин
Држава Србија
Време настанка18. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Црква Преноса моштију Светог Николе у Делиблату припада Епархији банатској српске православне цркве. Подигнута је у 18. веку и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Црква у Делиблату посвећена Преносу моштију Светог Николе, саграђена је у време Војне границе у Банату, на брежуљку са кога доминира селом. Градња делиблатске богомоље је трајала 1778-1779. године. Храм је једноставна, типизирана грађевина, обновљена у барокном стилу, са невеликим торњем на западној страни, чији је иконостас 1778. (или 1788?)[1] године осликао Јаков Орфелин који је, уз Теодора Крачуна, наш најзначајнији представник барока у сликарству, што иконостасу ове цркве даје посебну вредност.

Најуспелије иконе у цркви припадају циклусу Мука Христових, док престоне иконе понављају решења са иконостаса из Саборне цркве у Сремским Карловцима. У цркви се чува и „Христов гроб“, рад сликара Живка Петровића из Руме и дрворезбара Михаила Костића из Великог Бечкерека из 1861. године. На стубовима у припрати храма налазе се иконе Христа и Богородице које стилски припадају ранобарокном периоду. Оне су могле украшавати иконостас старије цркве. Зидно сликарство је дело руку сликара Дејановића из 1906. године.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Милош Поповић: "Верско-црквени живот Срба у Банату", Зрењанин 2001. године
  2. ^ Милош Поповић, наведено дело

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.