Квалификације за Светско првенство у рукомету 2009.

С Википедије, слободне енциклопедије

Квалификације за Светско првенство у рукомету 2009. одигране су свим регионалним савезима ИХФ-а у току 2008. године. На Светском првенству учествују 24 националне репрезентације.

Директан пласман обезбедиле су:

Пошто се другопласирана репрезентација Хрватске већ квалификовала као домаћин, а четвртопласирана Немачка као светски првак, за Светско првенство 2009. квалификовала се петопласирана репрезентација Шведске.

Квалификације по регионима[уреди | уреди извор]

1. Европа[уреди | уреди извор]

Европа (ЕХФ) даје укупно 14 учесника. Пет се квалификовало директво, а осталих 9 се добило кроз квалификације у којима је учествовала 21 репрезентација које нису учествовале на Европском првенству 2008. у Норвешка|Норвешкој. Играле су у седам група од 2 до 20. јануара. Сви победници група су се квалификовали за доигравање (плеј оф) који се одржало у јуну 2008. године. Тамо их је чекело 11 екипа са Европског првенства које се својим пласманом на Европском првенству нису успеле квалификовати за Светско првенство 2009.

2. Панамеричка зона[уреди | уреди извор]

Панамеричка зона ПАХТФ даје укупно три представника за Светско првенство. Прво је одржано првенство Северне Америке и Кариба 59. новембра 2007. на Куби. Три првопласиране екипе су учествовале на Пан Америчком првенству од 24 до 28 јуна 2008. у Бразилу, са којег су се прве три репрезентације пласирале на Светско првенство.

3. Афричка зона[уреди | уреди извор]

Афричка зона КАХФ учествује на Светском првенству са три репрезентације. Квалификације су Афрички куп нација 2008. који се одржао од 710. јануара 2008. у Анголи. Играло је 8 репрезентација, а а квалификовале су се прве три.

4. Азијска зона[уреди | уреди извор]

Азијска зона АХФ учествује са три екипе на Светком првенству. То су победници квалификација које су одржане у Исфахану у Ирану од 17 до 25. фебруара 2008. уз учешће 10 репрезентација.

5. Океанија[уреди | уреди извор]

Океанија или ОХФ на Светско прввенство шаље једног представника. То би требало да буде победник Океанијког купа нација у рукомету 2008. односно првенство рукометних репрезентација земаља Океаније, које је ове године био и квалификациони турнир за пласман на Светско првенство 2009. Такмичење се одржало од 7 до 10. априла 2008. уз учешће четири репрезентције у Велингтону Новом Зеланду.

Океанијски куп нација 2009. је први пут у историји овог такмичења освојила репрезентација Нове Каледоније, али је на првенство у Хрватску путовала другопласирана Аустралија јер Нова Каледонија није независна држава.

Квалификовани[уреди | уреди извор]

После одржаник квалификација у свих пет регионалних федерација за Светско првенству 2009. Хрватској су се квалификовале:

Африка
(КАХФ)
Америке
(ПАТХФ)
Азија
(АХФ)
Европа
(ЕХФ)
Океанија
(ОХФ)

 Египат
 Тунис
 Алжир

 Бразил
 Аргентина
 Куба

 Јужна Кореја
 Кувајт
 Саудијска Арабија

 Хрватска
 Немачка
 Данска
 Француска
 Шведска
 Република Македонија
 Норвешка
 Пољска
 Румунија
 Русија
 Хрватска
 Србија
 Словачка
 Шпанија
 Мађарска

 Аустралија