Шарл VII Победник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шарл VII Победник

Шарл VII
Шарл VII

Пуно име Шарл VII Победник
Датум рођења 22. фебруар 1403.
Место рођења Париз (Француска)
Датум смрти 22. јул 1461.
Место смрти Меун на Иевру (Француска)
Порекло и породица
Династија Валоа
Отац Шарл VI Луди

Шарл VII Победник (фр. Charles VII de France, Charles le Victorieux; Париз, 22. фебруар 1403Меун на Иевру, 22. јул 1461) је био француски краљ (1422—1461) из династије Валоа. Успео је ослободити Француску од Енглеза током Стогодишњег рата. Реформисао је француску војску и државу.

Француска је поражена[уреди]

Био је пети и једини преживели син Шарла VI Лудог. Као младога чувала га је будућа ташта Јоланда Арагонска. То је било време грађанског рата у Француској између Армањака и Бургундијаца, а истовремено је трајала енглеска инвазија. Када му је 1422. умро отац Шарл VI Луди, он не постаје краљ, иако је био престолонаследник.

Према уговору у Троју 1420. након смрти Шарла VI Лудог, француску круну преузимају наследници енглеског краља Хенрија V. Француска је била поражена током те треће фазе Стогодишњег рата, па је била принуђена на такав понижавајући мир.

Хенри VI постаје и француски краљ[уреди]

Француску круну преузима 1422. Хенри VI. Шарл VII не прихвата уговор из Троја и себе сматра легитимним краљем, па наставља борбу против Енглеза. Пошто више није постојала организована француска војска, Енглези су лако побеђивали остатке некад славне француске војске.

Шарл VII Победник се оженио Маријом Анжу, која је била из моћне и богате породице Анжу. Његова ташта Јоланда Арагонска му је много помогла. Без те финансијске помоћи Шарл VII Победник никад не би успео против бројних противника. Енглеска је у свом савезу држала Бургундију и Бретању.

Појава Јованке Орлеанке[уреди]

Појава Јованке Орлеанке је представљала прекретницу у рату са Енглезима. Енглези су опседали Орлеан, а Јованка Орлеанка је успела наговорити Шарла VII да је пошаље у Орлеан. Тврдила је да је добила божје визије и да јој божји глас говори да протера Енглезе. Успела је подићи морал француске војске у Орлеану, присиливши Енглезе 1429. да одустану од опсаде.

Инспирисани Јованком Орлеанком Французи заузимају неколико јаких енглеских упоришта у Лоари. После тога 8.000 француских војника побеђује 3.000 Енглеза 1429. у бици код Патаја. То је била прва велика француска победа, после које се Шарл VII Победник крунише за краља 17. јула 1429. у катедрали у Ремсу.

Француска од 1429. до 1453.

Реформе француске војске и државе[уреди]

Почиње раздобље малих француских победа и лаганог преотимања Француске од Енглеза. Шарл VII Победник је модернизовао француску војску и управу. Тиме је утро пут коначној победи. Заменио је феудално регрутовање, па је увео професионалну стајаћу војску.

Централизује француску државу спречавајући да уско феудални интереси буду јачи од државних интереса целе Француске. Централизација државе и реформа система опорезивања довеле су до тога да је Шарл могао скупити све више новца опорезивањем и тиме имати професионалнију стајаћу војску.

Бургундија на страни Шарла VII Победника[уреди]

Бургундија, тј. Филип Бургундијски прелази 1435. на страну Француза. То означава велику прекретницу у рату. Париз је дотад био под контролом Бургундије, па се тиме враћа Француској. Енглези тиме губе најјачег савезника, а Французи га добијају. Тиме се већ наслућује исход рата, који ће трајати још 19 година после тога. Бургундија је финансијски знатно допринела каснијим француским успесима.

Ослобођење Француске[уреди]

Енглези су и даље били супериорнији у биткама, па зато Шарл VII спроводи политику избегавања великих битака. Углавном се спроводи фабијанска стратегија избегавања великих битака, а напада се углавном герилски. Енглези су имали много мање војника од Француза, а држање великих територија им је везало мали број војника на много места. Французи би одлучивали где ће ударити и савладати мали број Енглеза. Тако су преотимали град за градом.

У међувремену је француска војска постајала и тактички боља, јер се све више трансформисала у стајаћу војску, која је била много снажнија и моћнија од феудалних војски. Французи су успели 1449. заузети Руан, а Шербур и Бордо 1451. године. Енглези покушавају при крају рата да поврате Гаскоњу, али безуспешно. Коначно побеђују Французи 1453. у последњој бици код Кастијона. Тиме је био завршен Стогодишњи рат, а Француска ослобођена.

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Шарл VI Луди
France Ancient.svg
Француски краљеви
(14221461)
Наследник:
Луј XI
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}