War Thunder

С Википедије, слободне енциклопедије
War Thunder
Девелопер(и)Gaijin Entertainment
Издавач(и)Gaijin Entertainment
Погон(и)Dagor Engine
ПлатформеMicrosoft Windows, MacOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series X/S
Жанр(ови)акција, борба са возилима, борбена симулација летења.
Начин контролеједан играч, више играча

War Thunder (срп. Ратна Грмљавина) је борбена видео игра са возилима за више играча коју је развио и објавио Gaijin Entertainment. Најављена је 2011 године, прво је избачена у новембру 2012 године као open beta, за цео свет је била доступна у јануару 2013 године, а коначно издање је било 21. децембра 2016 године.[1][2] Има подршку за више платформи: Microsoft Windows, MacOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One, и Shield Android TV.

Развијена као y „игра симулације летења", првобитно је била названа World of Planes (срп. Свет Авиона) али због сличности са Wargaming-овом игром World of Warplanes (срп. Свет Ратних Авиона), име је промењено у данашње име 2012. године.[3][4] Наводно, након објављивања игре Gaijin је тврдио да је то првоаприлска шала, пре него што је потврдио њено постојање у Јуну исте године.[1]

War Thunder је након изласка освојио неколико награда. Добио је прво место за најбољу Симулациону игрицу на Gamescom 2013 Awards као и за најбољу игру, најбољег програмера, најбољу технологију и најбољи звук на „KRI 2013 Awards".[5][6] У 2019 години, War Thunder је био међу најигранијим игрицама на Steam-у са преко 25,000 истовремених играча.[7]

Играње[уреди | уреди извор]

War Thunder је базиран на комбинованим војним борбама на земљи, мору и у ваздуху. Према речима креативног директора Kirill Yudintsev-а, ово је једина игра која обухвата сва ова 3 искуства у једној сесији играња.[8] Опсег возила се креће од војних пловила која су била произведена пре првог Светког рата, од међуратног периода и Шпанског грађанског рата за тенкове и авионе, све до рата у Ираку и даље, са нагласком на други Светски рат [9][10] као и на Вијетнамски и Хладни рат.[11] Играчи могу да контролишу авионе, копнена возила и ратне бродове из Сједињених Држава, Немачке, Русије, Британије и Јапана, као и нације са мањом војском или са мањим учинцима у конфликтима, као што су, Италија, Француска, Кина и Шведска.

Возила су подељена у 3 главне категорије: Авијација, Копно и Морнарица, док су модови игре подељени на: Аркадне, Реалистичне и Симулационе борбе.[12] Авијација је подељена на класичне авионе и на хеликоптере, док је морнарица подељена на главну Главну флоту (енгл. Bluewater fleet) и на Обалску флоту (енгл. Coastal fleet), где главна флота представља бродове типа ловац (енгл. Destroyer), бојни брод (енгл. Battleship) и борбена крстарица (енгл. Battlecruiser), док се обална флота фокусира на мање бродове типа торпедни чамци (енгл. Motor torpedo boats), моторне чамце (енгл. Motor gunboats) и фрегате (енгл. Frigates). Мод за једног играча је такође доступан и фокусира се на историјским биткама, и такође кооперативни мод за борбу против такозваних „AI" копнених возила и авиона.

Начини игре[уреди | уреди извор]

Постоје неке сличности између 3 примарна начина игре у War Thunder-у. Сви начини игре почињу тако што обе стране почињу са одређеним бројем „тикета" (енгл. Tickets), и одређене акције смањују противнички број тикета све док један од тимова остане без тикета. Ако у неком тиму нема више играча, тај тим ће одмах изгубити. У копненим и морским борбама, примарни задатак је обично заузимање или држање стратешких тачака, или комплетно заузимање непријатељских поена. Ово није детаљан опис сваког начина игре, и постоји још много детаља који су јединствени за сваки начин игре.

Аркадне Борбе[уреди | уреди извор]

Аркадне борбе (енгл. Arcade Battles) су брзи мод игре са много олакшица за играче. Већина возила добија додатне коњске снаге мотора, и тенкови имају већи степен окретања куполе. Маркери су укључени све време, и показују где се налазе противнички играчи. Одабрана нација играча не утиче на непријатеље који могу наић, могу се борити са истим возилом које играју. Током играња тенка, маркер ће показати где ће одабрани пројектил пасти и да ли ће пробити непријатељски тенковски оклоп. Ваздушне борбе имају мноштво борбених модова са раличитим циљевима, али обично, играч може да одбије испуњавање историјске улоге тог авиона, као на пример копнени напад или борба у ваздуху. Играчи имају тачно 3 покушаја по борби.

Реалистичне Борбе[уреди | уреди извор]

Реалистичне борбе (енгл. Realistic Battles) су мало спорији мод игре него аркада. Возила имају своје историјске карактеристике као што су снага мотора и степен окретања куполе, или за авионе, брзина пењања и брзина окретања. У копненим борбама, маркери идентификују само пријатељске играче. Иако тенкови могу да погађају пријатељске тенкове, немогуће је оштетити их. Иако играчева нација може веома ретко да игра против своје нације (познатије као „мешовите борбе" (енгл. Mixed Battles) ), готово је увек једна нација у једном тиму. За разлику од копнених аркадних борби, не постоји ограничен број покушаја. Да би играч поново могао да игра у истој борби, играч мора да има довољан број „спавн поена" (енгл. Spawn Points) компретирањем циљева. Неки играчи који имају лош резултат могу да се „спавнују" (енгл. Spawn) само једном, док играчи који имају доста бољи резултат могу да се спавнују све док се борба не заврши. Ваздушне борбе такође имају мноштво модова игре, али пошто играчи имају само један spawn, готово је сигурно да постоји циљ за одређени авион који је играч изабрао.

Симулационе борбе[уреди | уреди извор]

Симулационе борбе (енгл. Simulator Battles) су много спорији мод игре које се претежно базирају на реалистичним борбама. Сва возила се понашају идентично као што би се понашала у реалистичним борбама. Не постоје никакви маркери ни за противнички ни за пријатељски тим. Тенкови могу да уништавају пријатељскa возила, много је важно разликовати пријатељска возила од противничких. Играчи су форсирани да играју из командировог погледа, он се обично налази изнад куполе командира. Аркадне и реалистичне борбе користе формат „насумичних борби" (енгл. Random Battles), где свако возило у националном стаблу може да учествује. У симулатору, постоји унапред одређена листа возила за сваку страну. Играчи започињу са одређеним бројем spawn поена, и бирајући одређено возило, одузима се одређени број поена. Не постоји ниједан начин да се обнови број spawn поена - генерално, играчи могу да изаберу средњи тенк 3 пута пре него што им нестане spawn поена. Симулационе ваздушне борбе се одвијају кроз „Трајну Конфротацију" (енгл. Enduring Confrotation), као много већи формат са широким спектром циљева за било који тим возила.

Догађаји[уреди | уреди извор]

Догађаји (енгл. Events) у War Thunder-у пружају сопствене мисије, обично се базирају на сва 3 главна мода игре, али са алтернативним подешавањима у погледима дозвољених возила, специфичности мисија, итд. Примери су рекреација историјских борби ограничавањем доступних возила (например Битка за Британију (енгл. Battle for Britain)).

Традиционално, програмери припремају нековненционалне догађаје за први април. За 2019. годину догађај назван „Earth Thunder" је убачен за први април 2019. године у War Thunder где се дешавање одвија у измишљеном Америчком граду „Green Hills", где играчи контролишу НЛО (енгл. UFO). 2018. године догађај под називом „Silent Thunder" базиран је под водом, са подморницама. За 2017. годину, War Thunder је направио IX ранк где се налазе главни борбени тенкови (енгл. MBT) и јуришни хеликоптери (енгл. Attack Helicopters). За 2016. годину, уочи најаве за аржурирање поморских снага (енгл. Naval Forces). War Thunder је понудио играње једрењака (енгл. Sailing Ships) из 18. века борећи се на карибима. Годину раније, нови мод игре зван „Нереалистичне Борбе" (енгл. Unrealistic Battles) представљањем надуваних гумених тенкова који испаљују кромпире и шаргарепе. Остали значајнији примери укључују и „Марш до Победе" (енгл. March to Victory), где је представљена „Mecha" састављена од тенковских делова.[13] „Пони Нација" (енгл. The Pony Nation) представља „the world of My Little Pony" као шест факцију коју можемо играти 2013 године[14], и „Gaijilla" је била борба против џиновског пужа налик годзили 2014. године.

У августу 2020. године, игра је имала тенковски биатлон, стилски догађај који укључује одређене Руске и Кинеске тенкове који извршавају мисије на тенковској мапи, са циљем да се заузме прво место после прелажења препрека и уништавања тенкова. Овај догађај је био удружен са Одељењем за Информационе Системе Министарства Одбране Русије. На том догађају појавили су се логотипи за рекламирање, приметно офарбани на странама тенкова током правог биатлона. Овај догађај је био први пут приказан 17. августа на званичном YouTube каналу, као и на званичном сајту игре.

Историја[уреди | уреди извор]

War Thunder на IgroMir 2013. године

Рано тестирање и затворена бета верзија[уреди | уреди извор]

Развијање игре World of Planes је почело 2009 године. Руска компанија Gaijin Entertainment је искористила претходно искуство у развијању са симулационим видео играма званим „IL-2 Sturmovik", „Birds of Prey", „Apache: Air Assault", и „Birds of Steel". Током затворене бета верзије, наслов је промењен у War Thunder због конфузије са супарником World of Warplanes, као и због других разлога као што је тај када је Gaijin одлучио да игра више неће бити фокусирана само на ваздухопловство.

Отворена бета и пуштање[уреди | уреди извор]

War Thunder на gamescom-у 2014. године
Промоција War Thunder-а: Knights of the Sea на gamescom-у 2016. године

Отворена бета тестирање је започело 1. новембра 2012 године (само за кориснике из Руске Федерације, а за остатак света 28. јануара 2013 године) за Windows PC са око 200 летелица и 600,000 играча. 15 Маја 2014 године, на 6 милиона регистрованих играча, представљене су прве копнене снаге за Немачку и Совјетски Савез.[15] Касније су додате копнене снаге и за Америку,[16] Британију,[17] Јапан, са приказивањем овог последњег обележавања изласка игре 21. децембра 2016 године, са преко 800 возила која се могу играти и са 15 милиона регистрованих корисника.[18]

Од 2019. године, Италија, Француска, Кина, Шведска су додате као факције које могу да се играју.[19][20] На gamescom-у 2018. године планирано је додавање хеликоптера у игру је најављено, и у каснијим месецима 2018 године, хеликоптери су увелико имплементирани у игру.[21]


Рецепција[уреди | уреди извор]

По изласку, War Thunder је био добро прихваћен са генерално позитивним критикама. Сајт „GameSpot" га је похвалио због разноликости авиона и визуелних слика,[9] док је „IGN" критиковао кориснички интерфејс као „претерано обилан и гломазан" за разлику од „ретког HUD-а у борби".[22]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Stapleton, Dan (2011-06-09). „No joke: World of Planes flight sim MMO is real”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  2. ^ „Gaijin Entertainment”. 
  3. ^ Papadopoulos, John (2012-03-07). „World of Planes renamed to War Thunder: World of Planes; new screenshots released”. DSOGaming (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  4. ^ „Gaijin announces World of Planes MMO”. Engadget (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  5. ^ „Gamescom 2013 Awards - Best Simulation”. PlayStation Universe (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  6. ^ „KRI 2013 Awards”. 
  7. ^ Palumbo, Alessio (2019-12-27). „Steam Reveals Top Selling and Most Played Games of 2019”. Wccftech (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  8. ^ „War Thunder 7th Anniversary Exclusive Interview with Creative Director Kirill Yudintsev”. MMORPG.com (на језику: енглески). 2019-11-14. Приступљено 2021-05-10. 
  9. ^ а б „War Thunder Review”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  10. ^ Zacny, Rob (2014-08-07). „War Thunder review”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  11. ^ Brown, Fraser (2018-12-17). „War Thunder goes faster with its massive Supersonic update”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  12. ^ October 2, Michael Harradence /; 2019. „War Thunder PS4 & Xbox One Cross-Play Is Still Being Looked At”. PlayStation Universe (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  13. ^ „War Thunder - March to Victory Trailer”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  14. ^ Sethisto. „War Thunder Adds the Pony Nation” (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  15. ^ „War Thunder: Ground Forces now available, 6 million pilots to receive their tank licenses”. PCGamesN (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  16. ^ Lemne, Bengt. „War Thunder update 1.45 goes live”. Gamereactor UK (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  17. ^ „War Thunder Update 1.63 Desert Hunters released”. PC Invasion (на језику: енглески). 2016-09-29. Приступљено 2021-05-10. 
  18. ^ „War Thunder leaves open beta, officially released”. Rock Paper Shotgun (на језику: енглески). 2016-12-21. Приступљено 2021-05-10. 
  19. ^ Jakobs, Benjamin (2017-05-02). „War Thunder: Italien kommt als neue Nation hinzu”. Eurogamer.de (на језику: немачки). Приступљено 2021-05-10. 
  20. ^ „Italy Joining the Fight as the Sixth Playable Faction”. MMORPG.com (на језику: енглески). 2017-05-02. Приступљено 2021-05-10. 
  21. ^ „Combat helicopters are coming in War Thunder's next major update”. Rock Paper Shotgun (на језику: енглески). 2018-08-21. Приступљено 2021-05-10. 
  22. ^ War Thunder Review - IGN (на језику: енглески), Приступљено 2021-05-10 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]