Јане Сандански

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јане Сандански
Jane Sandanski.jpg
Јане Сандански
Датум рођења 31. јануар 1872.
Место рођења Влахи
 Османско царство
Датум смрти 22. април 1915.
Место смрти Попови ливади
 Краљевина Бугарска

Јане Сандански (буг. Яне Сандански; Влахи, 31. јануар 1872. – Попови ливади, 22. април 1915.), македонски револуционар и члан ВМРО-а.

Биографија[уреди]

Рођен је 31. јануара 1872. године у селу Влахи код Мелника, Пиринска Македонија. Завршио је прогимназију у Дупници у Бугарској. У младости је био активан међу македонском емиграцијом у Дупници. Од 1895. до 1897. био је учесник четничког устанка, којег је организовао Врховни македонски комитет (врховисти). Године 1899. упознао се са Гоцом Делчевим и Ђорчом Петровим и прешао у Тајно македонско-одринску револуционарну организацију (ТМОРО). Делчев га је 1901. године одабрао за војводу пограничких региона Сереског округа за заштиту територије од врховиста.

Године 1903. успротивио се решењу Солунског конгреса о дизању устанка исте године. Након почетка Илинданског устанка организовао је Крстовдански устанак у Сереском револуционарном округу. Учествовао је на Рилском конгресу, 1905. године, и на окружним конгресима у Серском округу. По његовој наредби извршено је суђење и ликвидација Ивана Гарванова и Бориса Сафарова, 1907. године.

Од 1908. године сарађивао је са младотурцима и учествовао у младотурском походу на Цариград, када је 1909. године детронисан султан Абдул Хамид II.

Учествовао је у Првом балканском рату, када су одреди под његовим вођством ослободили Мелник. Дејствовао је и при заузимању Рупелске клисуре. Са својим је одредима 1912. године ушао у Солун, где се сукобио са бугарским официрима због својих ставова о аутономној и независној Македонији.

За време Другог балканског рата борио се на бугарској страни у рилској дивизији.

У заседи су га убили политички противници на Пирин планини, 22. априла 1915. године.

Наслеђе[уреди]

Сандански је био противник врховизма и бугарске доминације над Македонијом. Његове идеје наставили су следбеници, названи санданистима.

И Бугари славе Санданског као свог националног хероја, па је тако у Пиринској Македонији место Свети Врач, 1949. године, преименовано у Сандански.

За време Народноослободилачке борбе у Македонији од 1941. до 1944. године, Битољски партизански одред носио је његово име.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]