Аину језик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
аину језик
アイヌ イタ クAynu itak
Multilingual sign at Ainu Museum (Shiraoi).JPG
Мултилингвалан знак на јапанском, аину, енглеском, корејском и кинеском језику на улазу у Аину музеј Shiraoi. Натпис на аину језику је други на десној страни знака
Изговор/ainu itak/
Говори се у Јапан
 Русија
Број говорника
нема, 15 говорника у Јапану је било познато 1991.[1] (недостаје датум)
Језици изолати
  • аину језик
Језички кодови
ISO 639-2ain
ISO 639-3ain
{{{mapalt}}}
Историјске границе распрострањености Аину језика

Аину или аински језик је језик староседелаца Јапана, тј. Аину народа. Језик је на прагу изумирања. Године 1991. је било познато 15 говорника.

Аину језик има врло мало гласова, а у писању користи јапански слоговну катакану, уз неке додатке, пошто Аину језик има слободне сугласнике, за разлику од јапанског, код којег је сваки сугласник везан за самогласник.

Такође се у писању користи и латиница, недавно конструисана. Стандард још није дефинисан, али претпоставља се да ће бити стандаризована оба писма. Аину речник није много богат, али је врло интересантан, јер се из њега може приметити да се ради о јединственом језику који нема сродника и којем се порекло уопште не зна. Граматика овог језика је у много чему слична јапанској граматици. Мада је јапански језик такође непознатог порекла, не може се рећи да је аину језик упркос мешању народа оставио утицаја на јапански. У задње време се спроводи акција очувања овог језика. Многи који се боре за његово очување су заправо Јапанци којима је неко од предака био припадник овог народа, па се и они тако сматрају.

Референце[уреди]

  1. ^ SIL Ethnologue, 15th edition (2005)