Акробатика

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Кинески акробата

Акробатика (грч. ἀκροβατέω — ход на прстима, шепурење[1]) је извођење неуобичајених перформанси у одржавању равнотеже, спретности и моторичкој координацији. Дио је многих сценских умјетности, спортова и борилачких вјештина. Акробатика се најчешће повезује с активностима које имају велику примјену гимнастичких елемената, као што је акро плес, циркус и гимнастика, али и многе атлетске активности — као што је балет и роњење — могу садржавати акробатске дијелове. Иако је најчешће повезана са перформансама људског тијела, може се односити и на друге врсте перформанси, као што је аеробатика.

Историја[уреди | уреди извор]

Женски актобара приказан на старогрчкој хидрији, c. 340—330 прије н. е.

Акробатске традиције постоје и у многим културама и постоје докази да су најраније такве традиције настале прије неколико хиљада година. На примјер, минојска умјетност из око 2000. године прије н. е. садржи описе акробатских подвига на леђима бикова. Антички Грци и Римљани су практиковали акробатику, а племићки дворови средњовјековне Европе су често у својим забавма имали акробатске представе које су укључивале жонглирање.

У Кини је акробатика била дио културе од времена владавине династије Хан. Акробатика је тада била дио сеоских фестивала након жетве.[2] За вријеме династије Танг акробатика је имала једнак развој као и у Европи током средњег вијека, те се развила у изведбе по дворовима од 7. до 10. вијека.[3] Акробатика је до данас остала важан саставни дио савремене кинеске умјетности.

Иако се назив акробатика првотно односио на ход по ужету, у 19. вијеку се назив проширио и на друге изведбе у циркусу. Током касног 19. вијека разне акробатске и гимнастичке вјештине се развијају у такмичарске спортове у Европи.

Акробатика је чест мотив другим гранама умјетности. Пимјер тога је Акробате у циркусу Фернандо (Франциска и Ангелина Вартенберг) коју је насликао импресиониста Пјер Огист Реноар, а која приказује двије сестре акробаткиње из Њемачке, и Акробате у париском предграђу од Виктора Васнецова.

Врсте[уреди | уреди извор]

Аерилиста је акробата који своје перформансе врши у ваздуху, на апаратима као што су трапез, конопац, љуљашка, колијевка, шипка, свила или обруч.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ ἀκροβατέω, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  2. ^ redpanda2000
  3. ^ Pasadena.edu
  4. ^ „Circus Dictionary”. National Institute of Circus Arts. Архивирано из оригинала на датум 2011-07-19. Приступљено 2009-10-01.