Анастасија (жена Константина IV)

С Википедије, слободне енциклопедије
Анастастија
Лични подаци
Датум рођењапосле 650.
Место рођењаВизантијско царство
Датум смртипосле 711.
Место смртиВизантијско царство
ГробЦрква Светих апостола у Цариграду
Породица
СупружникКонстантин IV
ПотомствоЈустинијан II и Ираклије.
ДинастијаИраклијева династија
Византијска царица
Период668-685
ПретходникФауста
НаследникЕвдокија

Анастасија (после 650. - после 711.) је била византијска царица (668-685), супруга Константина IV. [1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Владавина[уреди | уреди извор]

О Анастасијином раном животу не зна се ништа. Она се по први пут јавља у изворима 668. године, када је њен супруг, Константин IV, наследио византијски престо. Константинов отац Констанс II убијен је 15. септембра исте године у кади од стране свог коморника. Анастасија је тако постала византијска царица. Рођење њеног првог сина, Јустинијана II, може се сместити у 668/669. годину. Захваљујући хроникама Теофана Исповедника и цариградског патријарха Нићифора I, као и у "Спису о народима" Константина Порфирогенита, зна се да је Јустинијан рођен на Кипру. Анастасијин други син био је Ираклије. У запису папе Бенедикта писаном између 26. јуна 684. и 8. маја 685. године стоји да је папа добио праменове косе од Јустинијана и Ираклија, као гест добре воље њиховог оца.[1] Константин је умро од дизентерије септембра 685. године. Анастасија га је надживела читаве две деценије.

Након мужевљеве смрти[уреди | уреди извор]

Фреска Анастасијиног супруга Константина.

Анастасија је поменута у изворима 693/4. године када је подвргнута бичевању од стране Стефана Персијанца, миљеника њеног сина Јустинијана и логотета геника (задуженог за порезе у Царству).[1] Јустинијан се тада није налазио на двору. Током краткотрајних владавина Леонтија и Тиберија III (695-705), судбина Анастасије није позната. Јустинијан се 705. године вратио на престо и владао до 711. године. Погубљен је у побуни Филипика Вардана. Анастасија је покушала да спасе живот свога шестогодишњег унука Тиберија. Одвела га је у светилиште у цркву Свете Марије у Влахерану. Варданови људи су их сустигли и погубили дечака.[1] Да ли је тада убијена и Анастасија, није познато. Лав Граматик помиње да је сахрањена у цркви Светих апостола, заједно са супругом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г Lynda Garland (University of New England, New South Wales) (July 15, 2000). "Anastasia, wife of Constantine IV".
Краљевске титуле
Византијска царица
668–685