Пређи на садржај

Еуфросина Дука Каматерина

С Википедије, слободне енциклопедије
Еуфросина Дука Каматерина
Лични подаци
Датум рођења1155
Датум смрти1211
Породица
СупружникАлексије III Анђел
ПотомствоЕвдокија Анђел, Ана Анђелина Комнина
РодитељиАндроник Каматер
ДинастијаДука
ПретходникМаргарета Угарска
НаследникМаргарета Угарска

Еуфросина Дука Каматерина (1155 - 1211) била је супруга Алексија III Анђела. Била је кћерка Андроника Каматера, високог функционера који је носио титуле мега друнгарије и пансеваст и његове супруге, непознатог имена из породице Кантакузина. Била је у сродству са царем Константином X и Ирином Дука, царицом - супругом цара Алексија I Комнина. Оба њена брата су се побунила против цара Андроника I Комнина; један је затворен, а други ослепљен.

Живот[уреди | уреди извор]

Еуфросина се удала за Алексија Анђела, старијег брата будућег цара Исака II Анђела, 1169. Иако је цар Исак II свом брату доделио многе титуле и почасти, Алексије је преузео престо 8. априла 1195. свргнувши цара Исака II и прогласивши се за цара. У томе му је помагала Еуфросина, која је организовала забаву аристократских присталица. Еуфросина је преузела контролу над палатом и сама угушила опозицију, обезбеђујући долазак свог мужа на престо масовним подмићивањем.

Царица Еуфросина је била доминантна жена са талентом за политику, и она је практично владала Царством у име цара Алексија III, који се првенствено бавио задовољствима и празним активностима. Сама је издавала наредбе и чак је мењала Алексијеве указе када јој је то одговарало, и обезбедила повлачење са положаја способног министра Константина Месопотамика.Царица Еуфросина и цар Алексије III су били критиковани због љубави према луксузу и богаћењу својих рођака о државном трошку. Њен рођени брат Василије Каматер и њен зет Андроник Контостефан оптужили су царицу Еуфросину за прељубу са једним од њених министара, племићем по имену Ватац. Цар Алексије III је поверовао у оптужбе и наредио је да погуби Ватац. Царици Еуфросини су скинули њене царске хаљине и протерали је у манастир у Нематареји у октобру 1196. Међутим, њени рођаци су убедили цара Алексија III да је врати, и она се вратила на двор шест месеци касније у пролеће 1197.

Године 1203, суочен са Четвртим крсташким ратом и повратком свог синовца, Алексија IV Анђела, цар Алексије III је побегао из Константинопоља са величанственим благом и неким рођакама, укључујући његову ћерку Ирену. Царица Еуфросина је остављена и одмах ју је нови режим затворио. Цара Алексија IV је убрзо задавио Алексије Дука Мурзуфл, љубавник Еуфросинине ћерке Евдокије, који се тада прогласио за цара као Алексије V. У априлу 1204. године, царица Еуфросина је побегла из града заједно са својом ћерком и царем Алексијем V, и они су се упутили у Мосинопољ. којим је владао Ефросинин муж цар Алексије III. Цар Алексије III је ослепео цара Алексија V и предао га крсташима, који су наредили да се погуби.

Царица Еуфросина и цар Алексије III су побегли преко Грчке у Солун и Коринт, али их је Бонифације од Монферата коначно ухватио и затворио. Године 1209. или 1210. откупио их је њихов рођак деспот Михаило I Епирски, а царица Еуфросинија је остатак живота провела у Арти. Умрла је 1210. или 1211. године.

Породица[уреди | уреди извор]

Цар Алексија III Анђел и царица Еуфросина су имали три ћерке:

  1. Ирине Анђел, која се удала за (1) Андроника Контостефана; (2) Алексије Палеолог, по коме је била бака цара Михаила VIII Палеолога.
  2. Ана Анђел, која се удала за (1) севастократора Исака Комнина, пранећака цара Манојла I Комнина; (2) цар Теодор I Ласкарис Никејски.
  3. Евдокија Анђел, која се удала за (1) српског краља Стефана I Првовенчаног; (2) цар Алексије V Дука Мурзуфл; (3) Лав Згур, владар Коринта.

Извори[уреди | уреди извор]

  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991
  • Garland, Lynda. Byzantine Empresses, 1999
  • Herrin, Judith (2001). Women in Purple: Rulers of Medieval Byzantium. London: Phoenix Press. ISBN 1-84212-529-X.