Palme

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ako ste tražili srpskog političara, vidi Dragan Marković Palma.
Za druge upotrebe, pogledajte Palma (višeznačna odrednica).
Palme, Arecaceae
kokosova palma Cocos nucifera
kokosova palma Cocos nucifera
Sistematika
carstvo: Plantae
razdeo: Magnoliophyta
klasa: Liliopsida
red: Arecales
porodica: Arecaceae
Schultz-Schultzenstein
potfamilije[1]

Calamoideae Beilschmied
Nypoideae Griffith
Coryphoideae Burnett
Ceroxyloideae Drude
Arecoideae Burnett

Ekologija taksona
Životna forma:
P (fanerofite)

Palme (Arecaceae ili Palmae) predstavljaju porodicu monokotiledonih biljaka, kojoj pripada 189 rodova sa oko 2360 vrsta[1]. Žive samoniklo većinom u tropskim i suptropskim krajevima, a u ostalim područjima se uzgajaju kao ukrasne biljke.

Palme su drvolike, često vrlo visoke biljke, koje na vrhu nerazgranatog, stepenastog debla nose čuperastu krošnju, sastavljenu od lepezastih ili perastih listova. Cvetovi su većinom jednopolni, skupljeni su u metličaste cvasti, koje su u početku obavijenim velikim listom (spatha). Listovi su većinom zelene boje, veoma retko u nekoj drugoj boji. Oprašivanje se vrši putem anemofilije ili entomofilije. Plod je kod većine vrsta koštunica.

Većina palmi raste u toplim tropskim i suptropskim područjima na zemlji iako postoje vrste, kao što su Rapidophillum hystrix i Nanorhops ritchiana, koje rastu u umerenim područjima i mogu izdržati dosta niske temperature u odnosu na ostale palme (Rapidophyllum hystrix i do -25°C). Zbog svoje lepote i dekorativnosti palme se često sade kao ukrasno drveće u parkove i vrtove na svim područjima s toplom klimom gde mogu dobro uspevati.

Spisak izabranih rodova[уреди]

Izvori[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]