Архангел Михаил

С Википедије, слободне енциклопедије
Архангел Михаило, византијска икона са Синаја, 13. век.

Михаил (хебр. מיכאל Микха'ел — „ко је као Бог?“; арап. ميخائيل Михаил; грч. Μιχαήλ; лат. Michael) је архангел, принц анђела, у јеврејској, хришћанској и исламској традицији. Сматра се заповедником небеске војске. Помиње се у Старом завету. За Јевреје, арханђел Михаило је заштитник Израела и синагоге. Хришћанство га сматра заштитником Саборне цркве и првим од седам арханђела, као и победника Луцифера и Сатане. Због тога се у уметности увек представља у римском оклопу са подигнутим мачем или копљем како прети неком демону или змају. Он се сматра чуварем вере православне и борцем против јереси.

Увек се јављао на местима на којима се јављала и Богородица, тако да представља небеску силу и заштиту на земљи. Арханђел Михаило је представљен како у својој десној руци држи копље којим потире Луцифера, а у левој палмову гранчицу. Архангел Михаило се у српским домовима слави као Аранђеловдан и по броју свечара,[1] друга је слава у Србији (после Никољдана). У неким крајевима Србије се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може отерати вукове. Многа су народна веровања ο овом анђелу. Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу - није добро, а ако је код главе - болесник ће оздравити. Сматра се да долази и узима људске душе, кад је коме куцнуо час. Архангел Михаило је заштитник лозе Немањића.[2] Занимљиво је да се на Аранђеловдан 1960. године родио, наговештавајући самим даном рођења архангелску ватреност у служби и љубави према Богу, преподобноновомученик Харитон Црноречки. Манастир Црна Река и Манастир Светих архангела код Призрена, у којима је монаховао, посвећени су Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу. Замонашен је 1998. године, а то је било прво монашење у манастиру Светих Архангела после 550 година.[3] Аранђеловдан је слава Манастира Грабовац. Бомбардовање аеродрома Удбина десило се нa Аранђеловдан 1994. године када је авијација НАТО-а из база у Италији на захтев УНПРОФОР-а бомбардовала аеродром Удбина у тадашњој Републици Српској Крајини. Породица Светог Јована Шангајског прослављала је Светог Архангела Михаила по коме је он и добио име на крштењу. Умро је 1999. године на дан Светог Архангела Михаила свети српски старац Гаврило Антонијевић.

Хришћанско виђење[уреди | уреди извор]

Хришћани Михаила сматрају за Свеца, према Библији, када се Луцифер побунио против Бога, и почео да окупља своју војску, Михаил је био први који је стао против Луцифера и рекао: "Ко је као Бог?", потом је уследио "Небески Рат", између анђела, предвођеним Михаилом, и демонима, предвођеним Луцифером. У овом рату су победу однели Анђели, а ђаволи заједно са Луцифером протерани су у вечни пакао. Православци славе славу по имену Аранђеловдан, православни дан посвећен њему.

Исламско виђење[уреди | уреди извор]

У исламу, Михаило се зове Микаил. Куран спомиње Микаила у сури Ел-Бекара, што би се код нас превело као Крава. Микаил се спомиње заједно са Гаврилом (Џибрилом).

У сунитском исламу, Микаил ће бити послат на земљу од стране Алаха да истреби све лоше људе и невернике. Према сунитском веровању, Микаил ће бити тај који ће поразити сво зло на овом свету, а Алах ће му заузврат, дати вечни џенет и место поред њега.

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]