Битка код Ангијарија (фреска)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Битка код Ангијарија
'Изгубљени Леонардо'
Peter Paul Ruben's copy of the lost Battle of Anghiari.jpg
Копија Леонардове слике Битка код Ангијарија; аутор - Петер Паул Рубенс; наводно, слева надесно су: Франческо Пићинино, Николо Пићинино, Лодовико Тревизан, Ђовани Антонио дел Балцо Орсини
УметникЛеонардо да Винчи
Година1505
Правацренесанса
Техникафреска

Битка код Ангијарија (1505) је изгубљена фреска Леонарда да Винчија, понекад називана Изгубљени Леонардо, за коју неки тврде да је још увек сакривена испод једне од каснијих фресака у Палацо Векио, Фиренца. Њена главна сцена приказује четири јахача дивљих ратних коња ангажованих у борби за поседовањем стандарда, у бици код Ангијарија 1440. године.

Многе Леонардове припремне студије још увек постоје. Композиција цетралног дела слике је најпознатија по слици Петера Паула Рубенса у Лувру. Овај рад датира из 1603. године и познат је под називом Битка за стандард. Заснована је на гравури из 1533. чији је аутор Лоренцо Цакја, који је тему узео од саме слике или од Леонардових цртежа. Рубенс је успео у приказивању беза, интензивних емоција и осећаја моћи који су вероватно били присутни и на оригиналној слици. Забележене су и сличности између Битке код Ангијарија и Рубенсове слике Лов на нилског коња и крокодила из 1616.

У марту 2012. саопштено је да је тим, предвођен Маурициом Серачинијем, пронашао доказе да слика још увек постоји на скривеном унутрашњем зиду иза шупљине, испод дела Вазаријеве фреске у одаји.[1] Претрага је прекинута у септембру 2012, без икаквих даљих постигнутих напредака, због сукоба између укључених страна.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kington, Tom (12. 3. 2012). „Art historians say they have found evidence of hidden Leonardo da Vinci”. The Guardian. London. 
  2. ^ Lorenzi, Rosella (22. 9. 2012). „Search for Mysterious Lost Da Vinci Aborted”. Discovery News. London. 

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]