Пређи на садржај

Википедија:Списак правила

С Википедије, слободне енциклопедије

Сва правила се могу пронаћи категорији „Правила Википедије”. Списак смерница налази се на списку смерница. Ова страница је подељена у следеће категорије:

  • Садржај, који дефинише обим енциклопедије и материјал који јој одговара;
  • Понашање, које описује како уредници могу успешно да сарађују и какво је понашање прихватљиво;
  • Брисање, које објашњава процесе помоћу којих се странице, ревизије и евиденције могу избрисати;
  • Примена, што подразумева различита средства помоћу којих се стандарди могу применити;
  • Правни, који укључује правила на која утичу правни разлози;
  • Процедурални, који документује различите процесе по којима функционише српска Википедија.
Без оригиналног истраживања
Оригинално истраживање се односи на садржај који уредници убацују у чланке и који није раније објављен у неком поверљивом извору. Чине га необјављене теорије, подаци, чињенице, концепти, аргументи и идеје; или неке нове интерпретације, анализе, или синтезе већ објављених података, чињеница, концепата, или аргумената чији је циљ измјена ранијих ставова или, према речима кооснивача Википедије Џимбо Велса, је појам који се користи на Википедији, а односи се на садржај који има приступ карактеристичан за књижевна дела, односно „новеле, приповјетке, романе, или потпада под историјске интерпретације, односно реинтерпретације“.
Биографије живих особа
Чланак мора бити тачан. Треба се стриктно придржавати правила о коришћењу висококвалитетних извора. Све референце, као и било који материјал који је доведен у питање или је врло могуће да ће бити доведен у питање мора бити јасно приписан поузданом објављеном извору, што се обично ради путем инлајн референцирања. Спорне тврдње о живим особама које немају референцу или је референца коју имају непоуздана — без обзира да ли је тврдња позитивна, негативна, неутрална или само мало вероватна — мора бити одмах уклоњена без икакве дискусије.
Именовање чланака
Наслови чланака треба да буду препознатљиви, правописно исправни, приступачни, доследни, прецизни и сажети.
Коришћење слика
Генерално избегавајте отпремање слика које подлежу ауторским правима; у потпуности опишите изворе слика и детаље о ауторским правима на њиховим страницама са описом и покушајте да слике учините што кориснијим и реупотребљивим.
Неутрална тачка гледишта
Сав енциклопедијски садржај на Википедији мора бити писан с неутралне тачке гледишта представљајући поштено, сразмерно и без уредничке пристрасности све значајне ставове које су поуздани извори објавили о некој теми.
Проверљивост
Чланци треба да цитирају изворе кад год је то могуће. Иако не можемо да проверимо тачност цитираних извора, можемо да проверимо да ли их је објавила угледна публикација и да ли су их независни извори подржали приликом прегледа. Сав нереференцирани материјал може бити оспорен и уклоњен.
Шта Википедија није
Википедија је онлајн енциклопедија. Избегавајте да је користите за друге сврхе.
Википедија није речник
Википедија није речник, уџбеник, сленг, жаргон или водич за употребу. Циљ нашег сестринског пројекта Викиречник је креирање речника.
Учтивост
Правило учтивости каже да се људи једни према другим морају понашати учтиво. Неучтивост се дефинише као понашање које ствара атмосферу непријатељства, непоштовања, сукоба и стреса.
Без личних напада
Не правите личне нападе нигде на Википедији. Коментаришите садржај, а не уреднике.
Малтретирање
Малтретирање се дефинише као случај узнемирујућег и разорног понашања које разумном и објективном посматрачу делује као намера изазивања негативних осећаја код циљане особе или особа, притом обично (али не и увек) у намери застрашивања мете.
Консензус
Википедија функционише грађењем консензуса, који се сматра најбољим начином да се спроведе Википедијин циљ тј. пет стубова.
Решавање сукоба
Решавање сукоба је процес који подразумева договор између две сукобљене стране стране, као и налажење компромиса. Он подразумева процес, медијацију (посредовање), арбитражу (суђење), помирење и друге врсте разговора. У медијацији трећа страна помаже у измирењу док код помирења завађени корисници сами постижу договор.
Кориснички налог
Приликом избора корисничког имена водите рачуна да би остали корисници требало да га неометано користе и да не треба да се сукобљава са сврхом Википедије. Контроверзна имена могу да оставе лош утисак на остале кориснике и у Вашем је интересу да их не користите.
Нови почетак
Новим почетком се назива случај кад корисник престане да користи стари налог како би почео из почетка са новим налогом, и где се нови налог не користи само да би се наставило са истим понашањем и активностима које су практиковане са старим налогом.
Вандализам
Вандализам је било какво додавање, уклањање или мењање садржаја с очигледном намером да се угрози интегритет Википедије.
Правила уређивања
Побољшавајте странице тамо где можете.
Уређивачки рат
Ако неко оспори ваше измене, разговарајте о томе са њима и тражите компромис или тражите решење спора. Не започињите свађе око супротстављених тачки гледишта и верзија. Поништавање измена било ког дела било које појединачне странице више од три пута у двадесет четири сата, или чак једном ако је очигледна дуготрајна борба за измене, сматра се уређивачким ратом.
Власништво над чланцима
Странице које креирате припадају целој заједници, неки уредници ће „без милости” изменити Ваше доприносе.
Заштита деце
Педофилија се не толерише. Инциденте пријавити на legal-reports@wikimedia.org
Брзо брисање
Неке странице и категорије могу да се обришу без расправе ако падају под одређене категорије, као нпр. празни чланци или дисруптивне странице. Потенцијално контроверзна брисања треба да прођу кроз процес брисања.
Нападачке странице
Чланак, страница, категорија, преусмеравање или слика на Википедији која постоји првенствено да омаловажава или напада своју тему је „нападачка страница“. Ове странице подлежне су брисању од стране било ког администратора у било ком тренутку.
Администратори
Администратори, као и сви уредници, нису савршена бића. Међутим, генерално гледано, од њих се очекује да делују као узори у заједници и очекује се добар општи стандард уљудности, поштења и општег понашања како према уредницима тако и по питању садржаја. Када су у улози администратора, од њих се такође очекује да буду поштени, добро просуђују, дају објашњења и буду комуникативни по потреби.
Бановање
Изузетно ометајућим уредницима може бити забрањено едитовање на Википедији. Молимо Вас да поштујете ове забране, не мамите забрањене кориснике и не помажите им.
Блокирање
Ометајућим уредницима може се блокирати уређивање на кратак, дуг или неодређен временски период.
Заштита страница
Странице се могу заштитити од вандала или током жестоких спорова око садржаја. Заштићене странице могу, али генерално не би требало, да буду уређиване од стране администратора. Поред тога, странице које су изложене честим вандалским нападима могу бити полузаштићене да би се блокирале измене од стране веома нових или нерегистрованих уредника.

Ово су политике са правним импликацијама. Изван смерница, као што су оне у наставку и смернице за радње у канцеларији, Википедија не цензурише свој садржај који може да буде неповољан или увредљив, нити усваја друге вишегодишње законске предлоге у односу на садржај, све док је садржај у складу са законом Сједињених Америчких Држава. Правна питања се отварају подношењем формалне жалбе Викимедијиној фондацији.

Кршења ауторских права
Односи се на материјал копиран из извора који или нису у јавном власништву, или нису компатибилно лиценцирани без дозволе власника ауторских права. Википедија нема толеранцију за кршење ауторских права у нашој енциклопедији, и ми активно настојимо да пронађемо и уклонимо сва кршења.
Ауторска права
Односи се на текст Википедије заштићен ауторским правима који је лиценциран за јавност под једном или више либералних лиценци.
Клевета
Политика Википедије је брисање клеветничких ревизија из историје странице. Ако сматрате да сте клеветани, контактирајте нас . Одговорност свих уредника је да осигурају да материјал објављен на Википедији није клеветнички.
Без правних претњи
Користите решавање спорова уместо да правите правне претње, за добро свих, јер брзо реагујемо на жалбе у вези са клеветом или кршењем ауторских права. Ако упутите правне претње или предузмете правне радње у вези са спором на Википедији, биће вам онемогућено уређивање, како се ствар не би погоршала другим каналима. Ако предузмете правне радње, уздржите се од уређивања док се проблем не реши.
Критеријуми неслободног садржаја
Политика доктрине изузећа за Википедију. Случајеви у којима можете да прогласите употребу неслободне слике, аудио клипа или видео клипа као „поштену употребу“ прилично су уски. Морате навести тачну употребу и користити слику или клип само у том једном контексту. Користите садржаје који нису слободни као последње средство.
Политика ботова
Програми који аутоматски ажурирају странице на користан и безопасан начин могу бити добродошли, све док њихови власници прво траже одобрење и пазе да их спрече да не побесне или не троше ресурсе.
Проверавачи
Проверавачи могу да користе алатку помоћу које испитују ИП информације корисника и друге податке евиденције сервера под одређеним околностима, у сврху заштите Википедије од стварног и потенцијалног ометања и злоупотребе.
Глобална политика корисничких права
Ограничења енглеске Википедије за кориснике који имају глобална права на свим сајтовима Фондације
Администратори интерфејса
Администратори интерфејса су корисници који могу да уређују све скрипте и стилске странице у МедиаВики именском простору.
Изузетак од ИП блокада
Уредници са добром репутацијом чије је уређивање поремећено неповезаним блоковима или заштитним зидовима могу затражити изузеће ИП блока, што омогућава уређивање на иначе блокираној ИП адреси.
Патролери
Рецензенти нових страница раде са фидом нових страница и алатом за курирање страница да обрађују, одобравају или означавају новокреиране странице.
Без отворених проксија
Отвореним проксијима може бити блокирано уређивање за било који период у било које време ради решавања злоупотребе уређивања.
Правила и смернице
Разумевање и мењање политика и смерница.
OTRS
OTRS је систем обраде захтева и примедби које добија Задужбина Викимедија. Пристигла писма и електронску пошту уз помоћ OTRS софтвера обрађује тим поузданих уредника волонтера.
Игнориши сва правила
Ако Вас неко правило спречава да побољшате или одржавате Википедију, игноришите га.