Википедија:Заштита деце

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Википедија сматра да је безбедност деце која користе сајт важна тема. Википедија не толерише неприкладно понашање одраслих према деци. Уредници који покушавају да користе Википедију за тражење или омогућавање неприкладних интеракција између одраслих и деце, који такве радње заговарају на-викију или ван њега (нпр. изражавајући став да неприкладни односи нису штетни за децу), или који се идентификују као педофили, биће блокирани и бановани на неодређено време (заувек).

Руковање пријавама[уреди | уреди извор]

Угрожавање деце, заштита деце и дечја порнографија[уреди | уреди извор]

Сазнања о уредницима који покушавају да траже или омогуће педофилске радње, или на други начин нарушавају поверење и безбедност, треба послати Задужбини Викимедији путем адресе е-поште: legal-reports@wikimedia.org. Пријаве у вези проблема са сликама треба слати на исту адресу е-поште.

Заговарање на викију[уреди | уреди извор]

Уредници који наизглед гурају агенде (па тако и заговарање веза и/или романтичних или сексуалних односа између одраслих и деце) на чланцима могу се упутити било ком администратору на потпуно исти начин као и било која друга оптужба за гурање неке тачке гледишта.

Коментари објављени на било којој страници Википедије на српском језику који сугеришу да је неки уредник можда педофил биће одмах обрисани, како би се избегла питања приватности и могућа клевета. Своју забринутост да је неки уредник педофил треба да изнесете само путем адресе е-поште legal-reports@wikimedia.org; питања која сугеришу да је неки уредник педофил или оптужбе усмерене против одређеног уредника у простору пројекта могу довести до блокаде за уредника који их је поставио, а измену треба обрисати.

Савети за младе кориснике (децу)[уреди | уреди извор]

Ако си ти млађи уредник и мислиш да се нека особа на Википедији понаша на начин да жели да угрози твоју личну безбедност или те на било који начин брине, реци то некоме одраслом и реци им да погледају ову страницу. Немој улазити у икакву комуникацију са особом која те брине – потпуно је игнориши. Никада никоме на интернету не дај информације као што су твоје име и презиме, адреса, имејл адреса, број телефона, слике или било шта друго, а то важи и за људе који кажу да покушавају да ти помогну. Када не знаш да ли неку информацију о себи смеш или не смеш да поделиш, немој је делити.