Грб Републике Македоније

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб Републике Македоније
Coat of arms of the Republic of Macedonia.svg
Детаљи
Носилац  Република Македонија
Усвојен 31. децембар 1946. (црвена звезда уклоњена 2009.)

Грб Републике Македоније је званични хералдички симбол (Бивше Југословенске) Републике Македоније. Грб у сличној верзији је усвојен у Народној скупштини НР Македоније 27. јула 1946. године, а касније замењен Чланом 8. Устава СР Македоније. Овај грб не треба поистовећивати са традиционалним грбом који се односи на историјску Македонију.

Опис грба[уреди]

Опис грба Републике Македоније је следећи: „Грб сачињава венац од класја жита, дувана и мака, повезан траком са народним орнаментом. У централном простору налазе се планине, реке, језера и сунце. Ово представља 'богатство наше земље, борбу и слободу“.

Након осамостаљења Републике Македоније овај грб је задржан, али је легализован „Законом о државним симболима Републике Македоније“. Нови предлог грба Републике Македоније предложен је 2014. године влади Републике Македоније, који је у процесу прихватања. На жуто златном штиту налази се црвени разјарени лав у десно, штит је крунисан круном у форми тврђаве. Овај предлог грба представља најисправнији хералдички приказ.

Историјски грбови Македоније[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]