Грб Украјине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Украјина
Lesser Coat of Arms of Ukraine.svg
Детаљи
Носилац Застава Украјине Украјина
Усвојен 19. фебруар 1992.

Грб Украјине користи исте боје које се налазе и на застави Украјине а чини га плави штит на коме се налази жути трозубац, симбол старих словенских племена која су некада живела на подручју Украјине. Овај симбол су касније усвојили владари Кијевске Русије.

Историја трозупца као симбола на овом подручју је стара више од хиљаду година. Најстарији археолошки извори везани су за печате династије Рјуриковића. Иако нема званичне интерпретације значења трозупца, историчари се углавном слажу да је то највероватније стилизовани приказ сокола или неког другог тотема породице првих владара Рјуриковића. Трозубац је касније употпуњаван сликама светаца и хералдичким елементима Галиције или козака. Први пут се као украјински национални симбол јавио 1917. године, а 1918. постао је део заставе Народне Републике Украјине.

У вероватно најпопуларнијој варијанти грба, која међутим није званично усвојена, штит са трозупцем држе крунисани лав Галиције и козак са мускетом. Грб је крунисан круном Владимира Великог, што симболизује украјински суверенитет и украшен црвеним воћем и житом на дну. Потребна већина за усвајање овог грба у украјинском парламенту (две трећине) још увек није постигнута, углавном услед отпора левичарских партија.

Види још[уреди]