Грб Словеније

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Словеније
Детаљи
Носилац Словенија
Аутор(и)Марко Погачник (1944) је дизајнирао грб 1991.
Усвојен24. јуна 1991.

Грб Словеније је званични хералдички симбол Републике Словеније. Грб се састоји из плавог штита са црвеним обрубом на коме се налази стилизовани приказ беле планине - Триглав. Испод Триглава су две вијугаве линије које симболишу реке и море, а изнад Триглава су три златне, шестокраке звезде које чине троугао. Звезде би требало да симболизују звезде са грба цељских грофова[1] и нађен је на печи у Београду.[2] Грб се налази и на застави Словеније.

Историја[уреди | уреди извор]

Пре оснивања Југославије, Словенци нису имали заједнички грб тако да је грб Краљевине Југославије први словеначки грб. Део који је представљао Словенце је био доњи штит са белим полумесецом и три жуте звезде. Хрвате је представљала шаховница, Србе пак крст са четири оцила.

По оснивању СФРЈ Словенија је добила статус републике и са тим и нови грб. Нови грб као и сви грбови комунистичких земаља прављен по узору на Грб Совјетског Савеза. Исто као и остали комунистички грбови више је амблем неголи грб јер не поштује хералдичка правила. Мотив мора и планине Триглав налазио се и на грбу Социјалистичке Републике Словеније у време СФРЈ. Око старог грба налазила се пшеница са листовима липе и црвена петокрака звезда на врху. Пшеница је као симбол представља пољопривреднике, док је липа старији симбол Словенаца. Црвена петокрака представља комунизам.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ In Brief | slovenia.si[мртва веза] на порталу Владе Словеније о Словенији (језик: енглески)
  2. ^ Ignacij Voje: Slovenica Balcanica

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]