Грб Немачке

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Грб Немачке
Coat of arms of Germany.svg
Верзије
Bundesadler Bundesorgane.svg
Детаљи
Носилац Немачка
Усвојен3. октобар 1990.
Раније верзијеReichsadler Deutsches Reich (1935–1945).svg
УпотребаГрб Немачке у време Хитлера

Грб Немачке или Бундесадлер (Bundesadler - "савезни орао") је званични хералдички симбол Савезне Републике Немачке. Грб је престављен црним једноглавим орлом спуштених крила, на жутој (хералдички - златној) позадини, са црвеним кљуном и канџама. Боје на грбу одговарају бојама на застави Немачке.

Орао је стари германски симбол, повезан са богом Одином. Представљао је поред тога и непобедивост, а у таквом облику упознали су га и Римљани.

Историја[уреди | уреди извор]

Први помен орла везује се за Карла Великог, а постоје инфомације да је црни орао на златној подлози био царски симбол. Овај грб је задржан у Римско-немачком царству, са више варијација, а главна је била додавање круне, скиптра и шара. Овај царски орао користиће у нешто измењеном облику и Пруска, а остаће и грб Немачког царства од 1871—1918. године. После Првог светског рата, Вајмарска република усвојиће овај данашњи облик, који ће 1935. Хитлер изменити у орла своје нацистичке партије (види чланак за слику) - додавши му у канџама храстов венац унутар кога је стајала свастика-кукасти крст. По окончању рата и формирању СР Немачке, биће враћен Вајмарски орао који ће се отада називати савезни орао. Остаће као грб и после реунификације Немачке.

Грб данас[уреди | уреди извор]

Данас је орао представљен не само на грбу, већ и на заставама федералних институција, председника Републике и на разним местима повезаним са федералним органима, попут заглавља званичних докумената. Једна варијанта орла (необично дебељушкаста) краси салу Бундестага.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]