Пређи на садржај

Грб Звездаре

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Грб општине Звездара)
Грб општине Звездара
Детаљи
НосилацЗвездара
Усвојен1993.
Челенказлатна бедемска круна са четири видљива грудобрана
МотоЗвездара

Грб Општине Звездара је усвојен 1993. године на предлог Српског хералдичког друштва. Опис и образложење грба написао је Драгомир Ацовић.

Блазон грба гласи: На пољу плаве боје уски златни крст, а преко њега сребром оперважено црно кружно поље на коме је седам златних звезда сазвежђа Малог медведа, са звездом Поларис, која је у левом кантону, и звездом Кохаб, у стопи поља, нешто већом од осталих звезда. Штит је крунисан златном бедемском круном са четири мерлона. Држачи штита су два златна грифона црвених језика и ноката, поред којих су пободена црна златом окована копља златних врхова, са који се у поље вију златним ресама оперважени стегови, десно Града Београда, лево општине Звездара. Грифони стоје на постаменту у виду травнатог брежуљка, а у дну композиције на белој траци исписано је црним словима ЗВЕЗДАРА.

Стег Звездаре је квадратан, плаве боје, са седам жутих звезда сазвежђа Малог медведа и са црвеним кантоном на коме је бели крст између четири иста таква оцила, уз врх јарбола.[1]

Образложење грба Звездаре

[уреди | уреди извор]

Уски златни крст на плавом пољу, осим општег симболичког и конфесионалног значења крста, представља и "крст конаца" окулара и кардиналне стране небеске хемисфере.

Кружно црно поље посуто звездама, фимбрирано (оперважено) сребром, представља поглед кроз окулар астрономског телескопа у дубину ноћног неба.

Сазвежђе Малог медведа је доминантно сазвежђе северне полулопте: у штиту је представљено путем основних седам звезда, у положају у коме се ове звезде виде на вечерњем небу у октобру (што значи да се Поларис налази у горњем левом кантону, а Кохаб у стопи). На стегу ово сазвежђе је приказано на плавом пољу, као јутарња позиција звезда у периоду од средине јуна до средине августа.[1] Звезде су приказане као шестрокраке, јер осмокраке у великом умањењу губе препознатљивост, док би петокраке могле бити схваћене као носиоци неастрономских порука.[1]

Сазвежђе, окулар телескопа и боје неба асоцијативни су атрибути астрономије, па отуда и опсерваторије или "звездаре".[2]

Грифони су митска бића, пола орлови, пола лавови; као такви, они су производ земље и неба, загонетни спој неспојивог, па стога погодни за држаче грба чији садржај алудира на поглед у космичке загонетке.[3]

Травнати брежуљак алудира на обиље парковског зеленила и гајеве Звездаре.

Литература

[уреди | уреди извор]

Књиге и научни чланци

[уреди | уреди извор]
  • Ацовић, Драгомир М. (2000). Грбови града Београда. Београд: Српска књижевна задруга. 
  • Ацовић, Драгомир М. (2008). Хералдика и Срби. Београд: Завод за уџбенике.  COBISS.SR 152135692

Правна регулатива

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ а б в „Градска општина Звездара”. zastave-grbovi.com. Архивирано из оригинала 02. 12. 2019. г. Приступљено 7. 10. 2019. 
  2. ^ „Simboli Beograda - grbovi opština”. cityexpert.rs. 6. 2. 2016. Архивирано из оригинала 07. 10. 2019. г. Приступљено 07. 10. 2019. 
  3. ^ „Знамења Звездаре”. zvezdara.org.rs. Архивирано из оригинала 27. 09. 2014. г. Приступљено 7. 10. 2019. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]