Грб општине Сурчин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сурчин
Surčin Coat Of Arms (great).svg
Верзије
Surcin-grb.png
Детаљи
НосилацСурчин
Усвојен2002.
Челенказлатна бедемска круна са четири грудобрана
МотоСурчин

Општина Сурчин је усвојила грб 29. јануара 2007. године, на основу рeзултата анонимног конкурса који је општина расписала. Грб је дело ауторског тима у саставу: победничког предлога је Слободан Станић, дипл. инж. арх. и Зоран Станић, дипл. инж. арх. Мотив са штита је и на застави Сурчина. Коришћење заставе није потврђено.

Ниво великог грба по елементима следи стандарде српске хералдике, али као и мали грб има неке нехералдичке особине, нпр. боја главног поља на штиту је прелаз из беле у плаву, што није по правилима хералдике. Оваква верзија са прелазом је у употреби али није по графичким стандардима које је аутор доставио титулару. Велики вид грба садржи и стегове Београда и Сурчина, које придржавају два пропета вранца у улози чувара штита. На постаменту зелене боје налази се лента са именом општине. Бедемска круна је златна са три видљива мерлона.

Образложење о изабраном решењу за грб: Зелено поље са изораним браздама и излазеће сунце на хоризонту. Из поља стилизовано израста седам класова жита који представљају наших 7 села. Горњу зону испуњава плаветнило неба са авионом чија су крила и мотори на њима постављени тако као да су кров са димњацима на кући Општине.

Историја[уреди]

Литература[уреди]

Књиге и научни чланци[уреди]

  • Ацовић, Драгомир М. (2000). Грбови града Београда. Београд: Српска књижевна задруга. 
  • Ацовић, Драгомир М. (2008). Хералдика и Срби. Београд: Завод за уџбенике.  COBISS.SR 152135692

Правна регулатива[уреди]

Спољашње везе[уреди]