Давид Нинов

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Давид (Нинов)
Основни подаци
Помјесна цркваСрпска православна црква
АрхиепископијаПравославна охридска архиепископија
ЕпархијаМитрополија скопска
Епископија струмичка
Архијерејски чинепископ
Титулаепископ стобијски и мјестобљуститељ струмички
СједиштеСкопље
Године службеод 2006.
Лични подаци
Датум рођења27. јул 1972.
Мјесто рођењаСкопље
СФРЈ

Давид (световно Нинов; Скопље, 27. јул 1972) викарни је епископ стобијски и мјестобљуститељ струмички.

Биографија[уреди]

Епископ Давид је рођен 27. јула 1972. у Скопљу. Прије одласка у манастир био је уредник часописа „Стремеж“ и радио је у редакцији за културу државне телевизије. Објавио је неколико књига стихова и добитник је награде „Студентски збор“. У манастир одлази 1995, а 1996. као расофоран монах рукоположен је за јерођакона. У велику схиму замонашен је 1997. и исте године је рукоположен у јеромонаха. У манастиру је уређивао лист „Успение“.

Заједно са монасима и монахињама код којих је служио као духовник, јануара 2004, са стране Његовог блаженства архиепископа охридског и митрополита скопског Јована VI примљен је у јурисдикцију Православне охридске архиепископије.

Средње образовање је завршио у Скопљу. Студирао је старогрчку и латинску филологију на Институту за класичне студије у Скопљу. Дипломирао је теологију на Теолошком факултету државног Аристотеловог универзитета у Солуну, Грчка. На истом универзитету прати постдипломске студије из области догматике и филозофије у православном предању.[1]

Епископ[уреди]

За помоћног епископа стобијског изабрао га је Свети архијерејски синод Православне охридске архиепископије, дана 29. јуна 2006. Међутим, политички мотивисаног затварања Његовог блаженства архиепископа охридског и митрополита скопског Јована VI хиротонија у епископски чин извршена је 17. јуна 2007. Затим, 2008. постављен је за администратора Струмичке епархије.

Ради и извршава задатке првог секретара Светог архијерејског синода Православне охридске архиепископије, а истовремено је и уредник званичне интернет странице Православне охридске архиепископије, као и листа „Соборност”.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]