Викарни архијереј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Викарни архијереј је помоћни архијереј који помаже епископу, митрополиту, архиепископу или патријарху у управљању епархијом.

Обично су то епископи који су тек уведени у то звање. Они добијају почасну титулу, најчешће по некој историјској епископији. Када викарни архијереј добије на управу самосталну епархију он постаје епархијски архијереј и није више викар (помоћник). Неки архијереји прво прођу кроз звање викарног архијереја, а неки не.

Православна српска црква[уреди]

У Српској православној цркви, сви викарни архијереји су били епископи. То су:

Православна руска црква[уреди]

У Православној руској цркви, викарни архијереји могу носити звање епископа, архиепископа или митрополита. Викарни архијереји се најчешће додјељују епархијском архијереју као испомоћ у управи над епархијом, али постоје и викарни архијереји који стоје на челу синодалних установа или духовних академија. За викарне архијереје се посвећују још и игумани и архимандрити важнијих манастира.

Митрополит крутицки и коломенски, који је патријарашки намјесник у Московској епархији и стални члан Светог синода, има статус епархијског архијереја иако је помоћни архијереј патријарху московском и све Русије. У периоду када је патријарашки трон упражњен, он самостално управља Московском епархијом.

Велике епархије могу бити подијељене на викаријатства на челу са викарним епископима. Њима су потчињена намјесништва (благочинија) и они управљају викаријатством по делегираном пуномоћју епархијског архијереја.

Православна румунска црква[уреди]

У Православној румунској цркви је присутан митрополитски систем управљања. Митрополију чине неколико архиепископија и епископија, а митрополит је уједно поглавар архиепископије у сједишту митрополије. Сви викарни архијереји имају звање епископа, и најчешће се постављају као помоћници патријарха или архиепископа.

Данас, у Православној румунској цркви има 14 викарних епископа, од којих су два викари патријарха.

Православна бугарска црква[уреди]

У Православној бугарској цркви, сваки епархијски архијереј носи титулу митрополита. Неким митрополитима се као испомоћ у управљању епархијом додјељују викарни архијереји са титулом епископа.

Данас, у Православној бугарској цркви има 13 епископа — викарних архијереја.

Види још[уреди]