Православна охридска архиепископија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Православна охридска архиепископија
Православна Охридска Архиепископија
Logo-mk.gif
Грб
Основни подаци
Оснивањемај 2002 — обновљена као насљедница Охридске архиепископије
Киријархална цркваСрпска православна црква
Аутономијамај 2005.
Канонско признањеканонски призната
Предстојатељархиепископ охридски и митрополит скопски Јован VI (Вранишковски)
СједиштеБитољ (привремено)
Резиденција предстојатељаБитољ (привремено)
Канонска јурисдикција Северна Македонија
Богослужбени језикцрквенословенски језик, македонски језик
Календарјулијански календар
Званични веб-сајт
Број
Архијереја4
Епархија7
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church (Orthodox Ohrid Archbishopric)-sr.svg

Православна охридска архиепископија (ПОА)[1] јесте аутономна црква под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Постоји још и неканонска Македонска православна црква.

Историја[уреди]

Након проглашења државне независности „Републике Македоније” у пролеће 1992. године, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је на свом ванредном заседању донео одлуку да се због новонасталих околности за све епархије у Македонији постави администратор. На наредном заседању Светог архијерејског сабора СПЦ у пролеће 1993. године дужност администратора је поверена Јовану Младеновићу, новоизабраном викарном епископу тетовском. Иако је епископ Јован као администратор покушао да посети епархије СПЦ у Македонији, рад на том подручју му је био онемогућен. Стога је привремено боравио у манастиру Прохор Пчињски и одатле је вршио своје администраторске дужности. Након његовог избора за епископа западноамеричког 1994. године, дужност администратора је поверена врањском епископу Пахомију Гачићу који је такође наилазио на знатне потешкоће у раду на организацији канонски правилног црквеног живота у Македонији. Сви ови напори СПЦ били су усмерени ка превазилажењу црквеног раскола и проналажењу решења за успостављање редовних црквених прилика у Македонији.[2]

У покушају да се обнови канонски статус и признање осталих православних цркава, расколничка Македонска православна црква преговарала је са Српском православном црквом и преговори су довели до договора потписаног у Нишу у јуну 2002. године, познатог као Нишки споразум.[3] Споразум је потписан од епископа две делегације. Међутим, епископи Македонске православне цркве су били жестоко критиковани за потписивање, и поред тога што су на почетку пробали да бране споразум,[4][5] Синод МПЦ је одбио споразум.

Након тога је Пећка патријаршија позвала све епископе, монахе и вернике да уђу у духовно јединство са Српском православном црквом. Јован Вранишковски, митрополит велешки и повардарски и сви тамошњи свештеници прихватили су позив и потписали споразум.[6] Дана 23. септембра 2002. митрополит Јован је постављен за патријарашког егзарха аутономне Охридске архиепископије. Дана 25. децембра 2003. изабран је за председника Светог архијерејског синода Православне охридске архиепископије, након његовог конституисања.[7]

Дана 24. маја 2005. Пећка патријаршија је потврдила да је он архиепископ охридски и митрополит скопски према Нишком споразуму. Истога дана, појавио се и томос (патријарха српског и Светог архијерејског сабора)[8] где се архиепископ Јован наводи као председник Светог архијерејског синода.[9]

Православној охридској архиепископији је забрањено да се региструје од стране Македонске државне комисије за религију под основом да је могуће регистровати само једну за сваку конфесију, а и име се не разликује од Македонске православне цркве — Охридске архиепископије.[10] Расколничка Македонска православна црква, настала једностраном декларацијом о аутокефалности (1967), призната је само од стране Државне религијске комисије Републике Македоније, али ни од једне канонске православне цркве.

Епархије[уреди]

Православна охридска архиепископија (ПОА) састоји се од једне митрополије и шест епископија.[11] Четири епископије немају свог архијереја и њима привремено управљају мјестобљуститељи (администратори). Епископије су:

 1. Митрополија скопскаЈован (Вранишковски);
 2. Епископија преспанско-пелагонијскаМарко (Кимев) (мјестобљуститељ „битољски”);
 3. Епископија брегалничкаМарко (Кимев);
 4. Епископија дебарско-кичевскаЈоаким (Јовчевски) (мјестобљуститељ);
 5. Епископија полошко-кумановскаЈоаким (Јовчевски);
 6. Епископија велешко-повардарскаЈован (Вранишковски) (мјестобљуститељ);
 7. Епископија струмичкаДавид (Нинов) (мјестобљуститељ).

Свети архијерејски синод[уреди]

Свети архијерејски синод аутономне Охридске архиепископије је конституисан 25. децембра 2003. године у манастиру Светог Јована Златоустог у Нижепољу код Битоља, у саставу:[7]

Данас, Свети архијерејски синод Православне охридске архиепископије има сљедећи састав:[12]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ Користи се и назив „Грчко-православна Охридска архиепископија Пећке патријаршије” за потребе регистрације
 2. ^ Пузовић 1999, стр. 171.
 3. ^ Нацрт Споразума о васпостављању црквеног јединства (Ниш, 17. мај 2002), Приступљено 7. 9. 2014.
 4. ^ "Автономна Охридска архиепископија" ја води црквата до автокефалност Архивирано на сајту Wayback Machine (октобар 6, 2014) (на језику: енглески), Приступљено 7. 9. 2014.
 5. ^ Кратка историја на Охридската Архиепископија, Приступљено 7. 9. 2014.
 6. ^ The Agreement (with the signatures) of the Priests from the Metropolis of Veles and Povardarje for Entrance into Liturgical and Canonical Unity with the Serbian Orthodox church, Приступљено 7. 9. 2014.
 7. 7,0 7,1 Конституисање на Светиот Архијерејски Синод на Православната Охридска Архиепископија, Приступљено 7. 9. 2014.
 8. ^ ТОМОС за црковна автономија на Православната Охридска Архиепископија, Приступљено 7. 9. 2014.
 9. ^ Confirmation of the election of His Eminence the Metropolitan of Veles and Vardar Valley Kyr John to be Archbishop of Ohrid and Metropolitan of Skopje, The Chairman of the Holy Synod of Bishops of the autonomous Orthodox Ohrid Archbishopric and the Prelate thereof, Приступљено 7. 9. 2014.
 10. ^ US State Dept. Report on Religious Freedom in Macedonia, 2006, Приступљено 7. 9. 2014.
 11. ^ Православна Охридска Архиепископија: Организација, Приступљено 12. 5. 2019.
 12. ^ Православна Охридска Архиепископија: Свет Архиерејски Синод, Приступљено 12. 5. 2019.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]