Пређи на садржај

Житни трг (Сремска Митровица)

С Википедије, слободне енциклопедије
Житни трг
Житни трг са староримским рушевинама
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанка17. век
Тип културног добраПросторна културно-историјска целина од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
Једна од кућа на Житном тргу

Житни трг, старије Трг Житна пијаца, је трг у Сремској Митровици и са својом непосредном околином представља један од најстаријих градских делова, заштићен је као просторна културно-историјска целина од великог значаја. Трг се налази у западном делу градског средишта и недалеко од реке Саве и пешачког Моста светог Иринеја.

Житни трг са околним улицама представља најстарији део града, који је образован још у турско време (17. век). Трг и данас носи одлике турског урбанизма - троугаони облик, неправилне стране и постепен прелазак у улице које се угаоно стичу у њега. Такође, и околне улице са оријенталним особеностима - кривудаве су и уске, са бројним слепим сокацима и пролазима.

До пре 50 година трг је био познат као Житна пијаца, будући да је кроз историју то била главна намена трга. Тада је трг раскопан, чиме су откривени остаци староримског Сирмијума. Оне су и данас откривене, што овом тргу даје несвакидашњи изглед. Представљају остатке трговачког дела града. Занимљиво је да је трг и данас трговачко стециште грађана и да се око трга налазе трговачке и угоститељске радње.

Средином августа 2017. године започети су радови на реконструкцији Житног трга, који су завршени 2018. године[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Житни трг”. Сремска телевизија. Архивирано из оригинала 21. 01. 2018. г. Приступљено 21. 1. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]