Родна кућа Илариона Руварца у Сремској Митровици

С Википедије, слободне енциклопедије
Родна кућа Илариона Руварца у Сремској Митровици
Родна кућа Илариона Руварца
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанкапочетак 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Родна кућа Илариона Руварца у Сремској Митровици је подигнута почетком 19. века и има статус споменика културе од великог значаја.

Иларион Руварац[уреди | уреди извор]

Иларион Руварац рођен је 1. септембра 1832. године у Сремској Митровици. Након завршених студија права у Бечу и Богословије у Сремским Карловцима, био је професор и ректор Карловачке богословије, а 1882. године постао је архимандрит манастира Гргетега. Својим научним радом и многобројним текстовима био је оснивач српске критичарске историјске школе и велики противник традиционалне некритичке историографије.

Изглед куће[уреди | уреди извор]

Кућа у којој је рођен наш велики историчар спада у ред типичних примера војвођанске куће саграђене по строго утврђеним прописима. Подужни објекат са два паралелна, симетрична крила, покривен је стрмим двоводним кровом са забатом као једним од најкарактеристичнијих елемената војвођанске стамбене архитектуре. Током времена кућа је претрпела многобројне измене и доградње, задржавши основни концепт просторног распореда.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.