Пређи на садржај

Зграда Главне страже у Сремској Митровици (споменик културе)

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Главне страже у Сремској Митровици
Поглед из парка
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанкадруга половина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Зграда Главне страже у Сремској Митровици се налази у Градском парку, у улици Вука Караџића 4 и са зградом Окружног суда чини амбијенталну целину из периода Војне границе, када је Сремска Митровица постала средиште Петроварадинског деветог граничарског пука. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед зграде

[уреди | уреди извор]

По укидању Војне границе 1881. добила је другу намену, намену поште. За дате потребе зграда је претрпела знатне измене. Уградња већих прозора, подизање висине спрата и нови украсни елементи (фронтони, фуге и гирланде) нису знатно нарушили основну концепцију војнограничарске архитектуре. Масивни правоугаони блок са правилно распоређеним отворима, солидном градњом и једноставношћу обраде без сувишних детаља, сведочи о историјским и архитектонским карактеристикама времена у коме је грађевина настала. Испред зграде се налазило вежбалиште пука (данашњи градски парк).

После 60-их година 20. века Сремска Митровица је добило ново здање градске поште, па је у стару зграду усељен Историјски архив Срема.

Конзерваторски радови извођени су више пута, последњи 199697.

Галерија

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]