Сеоска кућа у Лежимиру

С Википедије, слободне енциклопедије
Сеоска кућа у Лежимиру
Сеоска кућа
Опште информације
МестоЛежимир
ОпштинаСремска Митровица
Време настанкакрај 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Сеоска кућа у Лежимиру је подигнута крајем 18. века кућа у којој се 1790. године родио Глигорије Возаревић, први српски књижар и издавач. Кућа има статус споменика културе од великог значаја.

Кућа је одлуком данашњих власника срушена до темеља и плац рашчишћен.

Изглед[уреди | уреди извор]

Кућа је саграђена као троделна стамбена грађевина, увучена у двориште од уличне регулационе линије. С обзиром на пад терена, предњи део темеља је висок, па је ту смештен подрум саграђен од сивог камена пешчара. Зидови куће су од плетера облепљени блатом, а шиндру, која је некада покривала двосливну кровну конструкцију, заменио је бибер цреп. Дуж целе куће пружа се трем са кога се улази у кухињу и предњу собу, а из кухиње у другу собу. У предњој, гостинској соби таваница је пластично обрађена приказима сунца и месеца. Кућа и данас служи као стамбени објекат, а 19891990. године, Покрајински завод за заштиту споменика културе Војводине из Новог Сада извршио је превентивне конзерваторске радове.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.