Сеоска кућа у Лежимиру

С Википедије, слободне енциклопедије
Сеоска кућа у Лежимиру
Seoska kuća u Ležimiru.jpg
Сеоска кућа
Опште информације
МестоЛежимир
ОпштинаСремска Митровица
Време настанкакрај 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Сеоска кућа у Лежимиру је подигнута крајем 18. века кућа у којој се 1790. године родио Глигорије Возаревић, први српски књижар и издавач. Кућа има статус споменика културе од великог значаја.

Кућа је одлуком данашњих власника срушена до темеља и плац рашчишћен.

Изглед[уреди | уреди извор]

Кућа је саграђена као троделна стамбена грађевина, увучена у двориште од уличне регулационе линије. С обзиром на пад терена, предњи део темеља је висок, па је ту смештен подрум саграђен од сивог камена пешчара. Зидови куће су од плетера облепљени блатом, а шиндру, која је некада покривала двосливну кровну конструкцију, заменио је бибер цреп. Дуж целе куће пружа се трем са кога се улази у кухињу и предњу собу, а из кухиње у другу собу. У предњој, гостинској соби таваница је пластично обрађена приказима сунца и месеца. Кућа и данас служи као стамбени објекат, а 19891990. године, Покрајински завод за заштиту споменика културе из Новог Сада извршио је превентивне конзерваторске радове.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.