Амбар у Лаћараку

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Амбар у Лаћараку
Ambar u Laćaraku.jpg
Амбар
Опште информације
МестоЛаћарак
ОпштинаСремска Митровица
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Амбар у Лаћараку се налази у улици 1. новембра број 174, настао је крајем 19. или почетком 20. века у склопу шупе и котобање. Као непокретно културно добро представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди]

Оријентисан је чеоном страном према улици мада, за разлику од сличних зграда, увучен у двориште око десетак метара. Постављен је на зидане темеље висине око један метар као и кош одвојен од њега зиданом шупом са два лучна улаза између којих је масивни зидани стуб. Амбар и чардак грађени су од храстовине у скелетном систему. Амбар је са испуном од резане даске, а чардак са хоризонтално прикуцаним резаним летвама. Двосливни кров, покривен бибер црепом, испуштен је над забатом амбара и подужним венчаницама ослоњен на коснике, а по угловима маркиран декоративним гредицама и лајснама. Забат је скромно декорисан профилисаним покривним лајснама закованим по спојевима равно резаних дасака којим је затворен. Подно забата је окапница покривена редом дрвених црепова, а испод ње профилисана даска која се наставља дуж венчанице на дворишној страни. Судећи по улазу у амбар из шупе, може се претпоставити да је амбар са чардаком и шупом настао као целовит конструктивни склоп. У противном, амбар би – као слободностојећа зграда накнадно обједињена са осталим – имао улаз на чеоној страни. Нису извођени конзерваторски радови.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.