Манастир Ђипша

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Манастир Дивша)
Jump to navigation Jump to search
Манастир Ђипша
Manastir Đipša, jun 2018. 953.jpg
Основни подаци
Јурисдикција СПЦ
Оснивање 13. века
Оснивач Стефан Драгутин
Место Фрушка гора, Визић
Држава  Србија

Манастир Ђипша или Дивша, је српски манастир из скупине фрушкогорских манастира, смештен на западним обронцима Фрушке горе у Срему, између села Визића и Дивоша. Манастирска црква посвећена је Светом Николи.[1]

Манастир припада Епархији сремској Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Историјат[уреди]

Предање каже да је Манастир Ђипшу сазидао деспот Јован Бранковић крајем 15. века. Први поуздани подаци о овом манастиру у турским изворима потичу из друге половине 16. века. Црква је највероватније саграђена у 16. веку. Почетком 18. века Дивша је забележена као метох манастира Кувеждина, удаљеног око 5 km источно од Ђипше. У зависном положају Ђипша ће остати у наредном раздобљу.

Стара манастирска црква крстообразне основе, обновљена је 1744. године покровитељством Петра Јовановића, житеља Новога Сада. Године 1764. године, покровитељством „пустиножитеља“ Матеја, изграђена је нова припрата са звоником, над којом је основана капела посвећена Покрову Пресвете Богородице. Иконостас је резан 1751. године у Новом Саду, а сликао га је 1753-1754. године живописац Теодор Стефановић Гологлавац. У исто време започета је изградња конака. Црква и конаци били су скромне градње, у складу са положајем Ђипше као првобитног манастирског метоха. И поред тога монаштво Ђипше поседовало је више стотина јутара земље, па се уз манастир образовао и омањи прњавор истог имена, чији су становници радили на манастирским пољима.

Од почетка Првог светског рата до 1922. године Ђипша је била напуштена. Дуже времена је био под управом манастира Кувеждина. Проглашен је за самосталан манастир тек 1923. године, када је Кувеждин постао женски манастир. Како је Кувеждин имао велики број монахиња (око 50), то је Ђипша 1933. године враћена манастиру Кувеждину, и као такав и он је постао женски манастир. Пред Други светски рат у њему је живело пет монахиња.

У манастиру се чувало једно четворојеванђеље, писано крајем 15. века или почетком 16. века.

За време Другог светског рата, у време окупације и терора НДХ, усташе су срушиле цркву манастира Ђипше. Зграде манастира су тешко оштећене, а иконостас растављен и однесен (делимично сачуван). Оближњи прњавор је такође уништен у рату и касније није обнављан. Током рата манастир је опустео.

Од 1980. године манастир је поново успостављен као женски и постепено се обнавља. Данас манастир чине Црква светог Николе и спратни конак северно од ње.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]