Војнограничарска зграда у Сремској Митровици

С Википедије, слободне енциклопедије
Војнограничарска зграда у Сремској Митровици
Vojnograničarska zgrada, Sremska Mitrovica 002.jpg
Војнограничарска зграда
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанка1747.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Војнограничарска зграда у Сремској Митровици подигнута је 1747. године, када је Сремска Митровица постала средиште Петроварадинског деветог граничарског пука. За потребе граничара саграђене су многе административне, војне и стамбене зграде. Зграда има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Једноставна просторна организација обухватала је службене просторије намењене граничарским потребама у приземљу и стан за потпуковника на спрату. Зграда је солидно грађена од опеке и малтера. Симетрична композиција рашчлањена је хоризонтално широко профилисаним венцем између приземља и спрата, затим наизменичним хоризонтално и полукружно обрађеним венцем изнад спратних прозора и богато профилисаним поткровним венцем. Посебан акценат главној фасади даје централни ризалит са лучно завршеном улазном капијом и правоугаони прозор на спрату фланкиран са два пиластра. После укидања Војне границе 1881. године, зграда је адаптирана за цивилне потребе и у њој су биле смештене многе установе културе.[1]

Данас се у просторијама овог значајног здања налази Завод за заштиту споменика културе и Туристичка организација Града Сремска Митровица. Конзерваторски радови су извођени 1987. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.