Војнограничарска зграда у Сремској Митровици

С Википедије, слободне енциклопедије
Војнограничарска зграда у Сремској Митровици
Војнограничарска зграда
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанка1747.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Војнограничарска зграда у Сремској Митровици подигнута је 1747. године, када је Сремска Митровица постала средиште Петроварадинског деветог граничарског пука. За потребе граничара саграђене су многе административне, војне и стамбене зграде. Зграда има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Једноставна просторна организација обухватала је службене просторије намењене граничарским потребама у приземљу и стан за потпуковника на спрату. Зграда је солидно грађена од опеке и малтера. Симетрична композиција рашчлањена је хоризонтално широко профилисаним венцем између приземља и спрата, затим наизменичним хоризонтално и полукружно обрађеним венцем изнад спратних прозора и богато профилисаним поткровним венцем. Посебан акценат главној фасади даје централни ризалит са лучно завршеном улазном капијом и правоугаони прозор на спрату фланкиран са два пиластра. После укидања Војне границе 1881. године, зграда је адаптирана за цивилне потребе и у њој су биле смештене многе установе културе.[1]

Данас се у просторијама овог значајног здања налази Завод за заштиту споменика културе и Туристичка организација Града Сремска Митровица. Конзерваторски радови су извођени 1987. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.