Амбар у Кузмину, Змај Јовина 57

С Википедије, слободне енциклопедије
Амбар у Кузмину, Змај Јовина 57
Амбар
Опште информације
МестоКузмин
ОпштинаСремска Митровица
Време настанка1825.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Амбар у Кузмину, Змај Јовина 57, саграђен је 1825. године, својом израдом и украшавањем скренуо је пажњу крајем прошлог века. Тада је забележено да га је направио глувонеми мајстор, избеглица из Босне, Петар Тулај. Представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Грађен је храстовином у скелетној конструкцији, са унизаним даскама у стубове. Забат на чеоној страни је знатно испуштен, тако да образује надстрешницу над улазом. Кров је двосливан стрмог нагиба, покривен бибер црепом којим је замењена првобитна шиндра. Декоративном обрадом посебно се истиче чеони забат. Издељен је дуборезним гредама на више поља испуњених косо на преклоп сложеним дашчицама, омеђеним украсним лајснама различитих профилација. Резбарени орнамент, за који је речено да је „препознатљивог оријенталног уплива”, требало би тумачити традиционалним мотивом везаним за порекло мајстора. Као ређа варијанта амбара на преношење са испуштеним забатом, он солидном градњом, димензијама и декорацијом као и временом градње представља репрезентативан пример.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.