Жомбољ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кип Св. Флоријана, заштитника места

Жомбољ (рум. Jimbolia, нем. Hatzfeld, буг. Џимбољ, мађ. Zsombolya) је мањи град у Тимишком округу у најзападнијем делу републике Румуније. Град се налази непосредно 39 километара западно од окружног средишта Темишвара, уз саму границу са Србијом.

Природни услови[уреди]

Жомбољ се налази у југоисточном делу Панонске низије на надморској висини од 82 метра. Град је некад имао повољан положај на раскрсници путева између Темишвара, Сегедина, Кикинде и Зрењанина, али се после разграничења Србије и Румуније град постао изразито погранично место. Већи део границе градског хатара је истовремно и граница са Србијом. Површина хатара је 108 km2.

Становништво[уреди]

Данас у Жобмољу живи 11.113 становника (попис 2004.). По попису из 2002. године етнички састав становништва је следећи:

Историја[уреди]

Насеље на овом простору под именом "Chumbul" први пут се писано спомиње у папским пореским књигама 1333. године. 1766. године у насеље се досељава велики број Немаца и насеље мења име у "Hatzfeld". Нагли успон места бележи се после повезивања железницом Жомбоља са Темишваром. У периоду 1919-24. Жомбољ је био у оквиру Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, да би 1924. године био размењен за пар пограничних мањих српских насеља са Румунијом, којој су она припала по крају рата. Тада му је и враћен румунски назив "Jimbolia". Пре Другог светског рата већину становништва чинили су подунавски Немци, да бих после рата њиховим исељавањем већина постали Румуни.

Градови побратими[уреди]

Спољашње везе[уреди]