Ивица Павлетић

С Википедије, слободне енциклопедије
Ивица Павлетић
Лични подаци
Датум рођења1914
Место рођењаБакар, Аустроугарска
Датум смрти1984
СФР Југославија
Научни рад
Пољехирургија
ИнституцијаВојномедицинска академија

Ивица Павлетић (Бакар, 1914 — 1984) био је војни хирург, учесник Народноослобо­дилачког покрета, у току борби за ослобођење Београ­да, први послератни управника Главне војне бол­нице у Београду, један од чланова првог уредништва Војносанитетског прегледа и први началник новооснованог Института за војномедицинску документацију ВМА.[1]

Живот и каријера[уреди | уреди извор]

Рођен је 1914. године у Бакру. Медицину је студирао на Свеучилишту у За­гребу, у коме је потом као лекар приправник радио у Судско-медицинском заводу у Загребу. Непосредно пред Дру­ги светски рат започео је специ­јализацију из хирургије.

Као симпатизер Народноослобо­дилачког покрет, 1942. године интерниран је у логор Јасеновац, одакле је почетком 1943. ослобођен. По изласку из логора прикључио се НОВЈ у којој је био на дужности лекара у Првој пролетерској бригади, а касније у саставу мобилне хируршке екипе Друге пролетерске дивизије.

Од 1944. године био је члан првог уредништва „Војносанитетског прегледа”, а исте године је, у току борби за ослобођење Београ­да, постављен за првог управника Главне војне бол­нице у Београду.

У априлу 1945. године упућен је на стручно усавршава­ње у лењинградску Војномедицинску академију, где се упознао са достигнућима совјетске ратне хирурги­је.

У априлу 1946. упућен је са још неколико хирурга официра ЈНА на Медицински факултет у Београду са задатком да као редовни наставни предмет уведу на­ставу из ратне хирургије.

На дужност секретара Вој­носанитетског прегледа постављен је 1954. године, а потом 1961. године за првог начелника новоформи­раног Института за војномедицинску документацију и главног и одговорног уредника „Војносанитетског прегледа”.

Носилац је више признања и ви­соких војних одликовања.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ивица Павлетић, Начелници Војномедицинске академе од 1944—1949., У: Војномедицинска академија 170 година. Монографија, Београд, Медија центар „Одбрана”

Спољашње везе[уреди | уреди извор]