Капела на Православном гробљу у Мартоношу

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Капела на Православном гробљу у Мартоношу
Kapela na Pravoslavnom groblju u Martonošu.JPG
Капела на Православном гробљу у Мартоношу
Опште информације
МестоМартонош
ОпштинаКањижа
Држава Србија
Време настанка1896.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
СедиштеСуботица
АдресаТрг Слободе 1 24000
Званични веб-сајт

Капела на Православном гробљу у Мартоношу, насељеном месту на територији општине Кањижа, представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Капела посвећена Светом великомученику Георгију, подигнута је 1896. године, средствима Наташе (Нате) Шећеров, рођене Добрички, удове из Мартоноша.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Капела је саграђена у североисточном делу православног гробља грађена је у стилу еклектике са преовлађујућим утицајем неовизантијског полихромирања фасада. Име пројектанта није познато, али засигурно се ради о типском пројекту које је Министарство грађевина давало на реализацију црквеним општинама. Слична капела је подигнута на православном гробљу у Александрову.

Капела је мања црквена грађевина, правоугаоне основе са полукружном апсидом на истоку и ризалитним прочељем на западу у којем је смештен улаз полукружног завршетка изнад којег се уздиже звоник. Полукружно завршене монофоре на северној, јужној и источној фасади наглашене су наизменично постављеним жутим и црвеним опекама. Идентични прозори се јављају и на звонику. Наизменичним слагањем полихромне опеке наглашене су линије угаоних пиластара, поткровног венца, а зупчастим низом црвене опеке истакнута је линија основе звоника и калкана. Капела је била прекривена жолнаи црепом који је ради појединачних оштећења замењен у потпуности новим црвеним бибер црепом када је дограђен и непримеран трем на западној фасади, чиме је сам објекат девастиран.

У унутрашњости је иконостас рађен од липовог дрвета, без резбе. По вертикали је рашчлањен канелираним стубовима, са базом и капителом на којима се јављају вазе као акротерији, а по хоризонтали зупчастим низом и профилисаним венцем. Иконе су рађене техником уља на платну и дело су анонимног аутора.

Из црквеног летописа сазнаје се да је Влајко Угљешин 1929. године обновио капелу споља и изнутра, а столарске радове је извео Ђура Чавић, столарски мајстор.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Капела на Православном гробљу у Мартоношу”. Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица. Приступљено 15. 2. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]