Корисник:Милена Јанковић/песак

С Википедије, слободне енциклопедије



Веровање у драго камење

Веровање у утицај драгог камења племенитих метала на човекову судбину вуче корене из најстаријих времена и све до данас је распрострањено широм света.

Још у праисторији, човек је правио амајлије и талисмане у које је уграђивао "магијске материје". С таквим амајлијама, човек је одувек покушавао да привуче позитивне утицаје а удаљи се од оних негативних.

Посебно место заузима драго камење и племенити метали чије их врлине, које произилазе из њихове лепоте, реткости, из њихове изузетне чврстоће и светлости, чине сличним звездама. У астрологији, свакој планети и сваком сазвежђу приписује се одређени драги камен или племенити метал, који одражава и контролише одређене особине, у складу с оним ко је рођен под одговарајућим астролошким знаком. Битно је додати то да је модерна наука, у одређеним случајевима, била приморана да призна како су такозване окултне вибрације драгог камења реалност, јет потичу из својства хемијских елемената или других својстава самог камења.

АКВАМАРИН

Драги камен оних који су рођени у знаку Шкорпије, али може га носити личност рођена у знаку Бика.

Својом зеленкастоплавом бојом подстиче осећања верности и постојаности. Зато се користи као амајлија која учвршћује верност у заједници и браку. По старом веровању сматра се да има и лековита дејства, код запаљења грла, десни, црева и јетре, као и да помаже код зубобоље.

АМЕТИСТ

Позанат као „доброчи" камен посебно је вредан за личности рођене у знаку Рибе.

Ово је "камен среће" који често краси и прсте високих свештеника. Познато је његово умирјујуће дејство које побољшава расположење код болесних од нервозе или хистерије. Као амајлија, штити човека од пијанства. Верује се ако се стави на чело болеснима од неуралгије, болест постепено исчезава.

БАКАР

Племенити метал везан за људе рођене у знаку Бика и Ваге.

Његов магијски набој је изванредан. Довољно је рећи да је, због своје савијости, био први метал који је употребио прасторијски човек. Данас је у моди носити наруквице од бакра за које се сматра да отклањају разне болести, нарочито реуматизам зглобова, због претпостављених електромагнетских моћи овог метала.

ЋИЛИБАР

Посвећен је људима који су рођени у знаку Лава; има неповољан утицај а рођене у знаку Бика.

Вековима се сматрало да ћилибар носи у себи мистичну енергију и лековита својства, баш због особине да привлачи и сакупља електрицитет око себе. Ношење огрлице од зрна ћилибара, по античком веровању је заштита од болести.

ДИЈАМАНТ

Ово је драги камен рођених у знаку Бика, Шкорпије и осталих знакова под утицајем планете Марс.

Сматрају га најмоћнијом амајлијом, симболом среће и верности у љубави. те се зато поклања приликом веридби и венчања. Дијамант је најтраженија амајлија, која успешно штити од сваког зла. Каже се да отклања саки негативни утицај ако се носи на левој страни тела, на кожи.

ГРАНАТ

Камен црне боје, који постоји и у ружичастој варијанти. Посебно одговара људима рођеним у знаку Бика.

На Истоку је најраспрострањенији талисман. Тамо га сматрају симболом верности и поклањају га приликом веридби и венчања. Верује се да има повољне ефекте психолошке природе и да ствара добро расположење код онога ко га носи. Такође и физичке, јер елиминише разне врсте упала.

ХЕМАТИТ (КРВАВИ КАМЕН)

Зеленкасти камен проткан пурпурном бојом. Доноси срећу рођенима у знаку Шкорпије и Бика, а не препоручује се људима рођених у знаку Рака.

Срецифична способност овог камена је да подстиче храброст. Верује се да штити од опасности, посебно у рату, те  је један од најозбиљнијих војничких амајлија. Такође, верује се да зацељује ране. Да у томе има истине, потврђује савремана наука која из хематита извлачи један оксид који је ефикасан код тешких облика хеморагије (крварења).

КОРАЛ

Камен специфичне вредности за људе рођене у знаку Бика и Шкорпије, али се универзално користи као заштита од урока.

Ђердан од корала, огрлице које носе девојке, нарочито у подручју Медитерана, најбоља је заштита од духова уопште и стерилитета. Одлична и амајлија за децу. У прошлости се много полагало на лековита својства, када је самлевен у прах и помешан са водом, за лечење унутрашњих органа.

КРИЗОБЕРИЛ (МАЧИЈЕ ОКО)

Драгуљ рођених у знаку Рака.

Обично, млечнобеле боје, али може бити и жућкаст, ружичаст па и смеђ. Сматра се снажном одбраном од плућних болести. Такође, да има и умирујуће дејство које може користити и код умоболних.

ЛАЗУРНИ КАМЕН

Дубоко азурне боје. Овај камен је амајлија људи рођених у знаку Ваге.

Такозвани "драгуљи радости", који продубљује љубав и пријатељство, Коришћен је као лек против кожних обољења, против анемије, епилепсиј, можданог удара и свих врста срчаних болести.

МАЛАХИТ

Камен интензивне зелене боје који улива наду и спокојство, посвећен је људима рођеним у знаку Јарца.

Веровало се да је погодан исцељење старих рана као и да, ако се стави на зглобове, одстрањује болове који потичу од реуматизма.

ОНИКС

Црне боје или тамномрке, с белим жилицама. Овај камен је под утицајем планете Сатурна, повољан за људе рођене у знаку Јарца.

Многе легенде му приписују нездраве утицаје и изглед да је неповољан за рођене у знаку Бика и Ваге. Овај камен наводно изазива и појачава депресивно стање, проузрокује ноће кошмаре и раздражљивост сваке врсте.

ОПАЛ

Драги камен шареколиког изгледа. Улива наду рођенима у знаку Ваге и Бика.

Веровање је да се посматрањем опала могу добити натприродне моћи, посебно у сфери предвиђања догађаја и погађања неизвесних чињеница.

РУБИН

Драги камен који је највише наклоњен љубавним везама, нарочито људима рођеним у знаку Јарца.

Његова светлуцаво црвена боја подстиче и појачава љубавна осећања. сједињава заљубљене. Не препоручује се, ипак, претерано ватреним и неразумним особама. Маже да проузрокује несаницу и нервозу.

САФИР

Овај сетлуцаво драг камен провидне азурноплаве боје који као да позива на сабранист и медитацију, препоручује се рођенима у знаку Бика и Јарца.

Јевреји су га звали "свети камен" - као симбол равнотеже и мудрости. Са лековите тачке гледишта, најповољније дејство има на чуло вида.

СЕЛЕНИТ (МЕСЕЧЕВ КАМЕН)

Ово је амајлија рођених у знаку Рака.

Својим плавичастим преливима сматра се да доноси срећу уопште, нарочито заљубљенима. Тврди се да је лековит за болести бубрега и плућа.

СМАРАГД

Један је од драгуља који има веома драгоцена својства, нарочито за рођене у знаку Рака.

Његова провидно  зрелена боја улива мир, даје наду, појачава свако осећање, продубљује страсти. Има лековито дејство на чуло вида, на памћење и нерве.

СРЕБРО

Општеприхваћен као најчистији и најфинији метал, у односу је са четиру знака Зодијака: Близанцима, Раком, Девицом и Рибама.

На њих има изузетно повољан утицај. Многи су народи приписивали сребру терапеутске особине, а обичај је како европских тако азијских народа да поклањају сребрни накит и предмете као заштиту од болести и брига.Осим тога, овај племенити метал користи се у многим магијским обредима.

ТИРКИЗ

Предивни азурни камен, драг Венери, повољан је за рођене у знаку Бика.

Симбол је љубави и богатства и зато се често поклања приликом веридбе и венчања. Углавном му придодају значење "камена среће" и зато многе амајлије имају у себи тиркиз опточен златом, сребром или другим племенитим металом. Каже се да обуздава свађе и учвршћује пријатељство.

ТОПАЗ

Камен је специфично повољан за особе рођене у знаку Стрелца.

Подстиче изнад свега срећу у љубави. Овај провидно жути драгуљ, нарочито кад је опточен златом, одлична је амајлија против урока. Придодају му се бројна лековита својства: делује против астме, несанице, нервних болести.

ЗЛАТО

Симбол Сунца, сетлости у духовном материјалном смислу, овај племенити метал посвећен је људима који су ромени у знаку Лава.

Посебан је прерогатив краљева, о чему сведочи обожавање које вуче корене још из античког доба. Сматра се да злато има повољно дејство за излечење жутице.

ЖАД

Овај камен јаркозелене боје повољан је за људе рођене у знаку Девице, а није пепоручљив особама рођеним у знаку Стрелца и Близанаца. Жад је наклоњен такмичарима сваке врсте, развијајући борилачку енергију и вољу за афирмацијом. Има и лековита својства, јер утиче на излечење болести очију, бубрега и поремећаја у варењу.


ИЗВОР Литература: књига "Велики народни сановник са хороскопом" ХОРУС, ИЗДАВАЧ: Тискарско-Издавачки завод ЗРИНСКИ, Чаковец, Народно дело, Београд, ТРЕЋЕ ИЗДАЊЕ 1990.г.