Корисник:Ragnaroz1706/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
osu!
osu! лого од 2016.
Девелопер(и)Dean „peppy" Herbert
ПлатформеMicrosoft Windows

macOS

Linux

Android

iOS
Излазак16. септембар 2007.
Жанр(ови)Ритмичка видео-игра
Модификацијесинглплејер, мултиплејер
Веб-сајтhttps://osu.ppy.sh/

Osu! (стилизован као osu!) је бесплатна ритмичка видео-игра отвореног кода[1] коју је креирао aустралијски програмер Дин Херберт (познат под псеудонимом „пеппи"). Игра се заснива на разним популарним играма, укључујући Osu! Tatakae! Ouendan, Elite Beat Agents, Taiko no Tatsujin, Beatmania IIDX[2], O2Jam и DJMax. Написана је у C# на .NET Framework-у и објављена за Microsoft Windows 16. септембра 2007. године. Игра је током година портована на macOS, Linux, Android и iOS.

Модови игре[уреди | уреди извор]

Osu! има четири режима игре (енг. game modes) са различитим механикама које су првобитно инспирисане другим ритмичким играма.[3]

osu![уреди | уреди извор]

Ово је главни и најпопуларнији мод. Пошто има исто име као и назив игре, искључиво се зове osu!standard (скраћено osu!std). Елементи су инспирисани од iNiS-ове игре Osu! Tatakae! Ouendan и Elite Beat Agents.[4] Једна од карактеристика ове игре је да има неограничен број музичких нумера које се могу играти (оне се у игри називају битмапе или једноставно, мапе). Играчи креирају битмапе тако што на њих постављају објекте. Постоје три врсте објеката.

Приказ круга из едитора

Кругови, који се називају hit circles, су основан тип објекта које користи скоро свака битмапа. Када се круг појави, танак, спољашњи круг назван approach circle се појављује и временом смањује. Потребно је превући курсор и кликнути круг на време када се спољашњи круг смањи до беле ивице основног круга.

Изглед клизача

Клизачи (sliders), се појављују као 2 круга са путањом између њих. За разлику од кругова, након притиска на први круг, појавиће се лопта која се зове клизна лопта, а играч мора да настави да држи притиснут клик и да курсором прати путању све док не стигне до краја. Понекад ће крај клизача имати стрелицу, што значи да ће играч морати да прати путању лопте назад до почетне тачке.

Окретачи (spinners), су велики кругови који покривају цели екран и које играч мора да окреће што је брже могуће својим курсором. Играчи морају да држе притиснут клик и да ротирају курсор око центра окретача. Када се окрене довољно пута, појављује се обавештење које означава да је окретач завршен. Ако је окретач завршен раније, наставком вртења ће се прикупити бонус поени.[5]

Патерни[уреди | уреди извор]

Објекти се могу саставити тако да би се направили сложенији патерни.

Bursts, представљају секвенцу кругова које треба кликнути узастопно и брзо. Doubles, triples и quads су нпр. секвенце од два, три и четири круга које треба брзо кликнути један за другим.

Streams, представљају секвенцу од много кругова (између 8 и 32), који су постављени узастопно у кратком временском периоду. Постоје и deathstreams који се састоје од минимум 32 круга, а често много више од тога.[6]

Jumps, представљају два или више објекта која су удаљена далеко један од другог у поређењу са размаком између осталих објеката. Они обично служе да нагласе висок интензитет у песми.[7]

Већина ових патерна постоји и уз употребу клизача - sliderstreams, sliderjumps...

Начини играња[уреди | уреди извор]

Током игре потребно је померати курсор и кликтати објекте у ритму. Самим тиме, osu! је могуће играти на различите начине:

Користећи само миша: Првобитно једини начин да се игра osu!, подразумева померање показивача мишем и кликтање тастерима миша. Девелопери су касније додали и друге начине играња. Сматра се да је коришћење само миша најтежи начин играња игре.

Користећи тастатуру и миша: Најпопуларнији начин играња због своје основне композиције. Укључује померање показивача мишем и кликтање са два тастера на тастатури. Могуће је омогућити или онемогућити кликове миша.

Користећи графички таблет и тастатуру: На исти начин као код коришћења тастатуре и миша, овде се курсор контролише померањем оловке на графичком таблету.

Користећи само таблет: Играч користи графички таблет и за померање курсора и за кликтање.

Постоје и други мање популарни начини играња, као што су тачпед, екран осетљив на додир, таблет и миш или екран осетљив на додир са тастатуром.[8]

osu!taiko[уреди | уреди извор]

Таико је osu! мод који је заснован на серији игара Taiko no Tatsujin коју је произвео Bandai Namco Entertainment. У овом моду се симулира свирање јапанског перкусивног инструмента, таико бубња. За играње је могуће користити тастатуру, као и контролер у облику бубња.

Када се игра таико, на екрану се појављују плави и црвени кругови, који представљају ноте. У оригиналној игри Taiko no Tatsujin, црвени кругови се зову „Don", а плави „Katsu". Црвени кругови представљају центар таико-а, а плави кругови представљају обод. Окретачи су такође присутни у таико моду.

Ноте се померају по хоризонталној траци, с десна на лево. На левој страни траке налази се стационарни круг.  Играч мора да кликне дугме које одговара боји ноте када нота прође испод стационарног круга. За кликтање користе се 4 тастера, где је подразумевани распоред ZXCV.

Поред тога постоје и елементи слични клизачима звани drumrolls. Жуте су боје и не утичу на комбо, али се добијају додатни поени за сваку кликнуту белу тачку на њима.[9]

osu!catch[уреди | уреди извор]

Претходно познат и као Catch the Beat (досл. „ухвати ритам") или CtB, је мод игре који захтева од играча да контролише карактера (хватача) који хвата воће које пада у складу са ритмом. Карактер се може померати помоћу стрелица на тастатури, а док се држи тастер Shift, померање се убрзава. Када је убрзан, карактер добија црвену боју.

У овом моду, окретачи су замењени са бананама. Велике банане ће падати и смањивати се како се буду приближавале дну екрана. Свака прикупљена банана ће дати 1100 додатних поена.[10]

osu!mania[уреди | уреди извор]

Маниа је мод сличан играма Beatmania IIDX и DJMax, који подсећа на свирање клавира. Играч мора да притиска тастере (keys) везане за неколико колона у складу са музиком док ноте падају са врха екрана. Број тастера зависи од мапе до мапе и он може бити од 4 до 9, док су најпопуларнији бројеви тастера 4 и 7. Број тастера се такође може подесити ручно помоћу модификатора (од 1 до 9 тастера, са примењеним мофигикатором игре до 18 тастера).

Овај мод је објављен 8. октобра 2012. године.[11]

Битмапе[уреди | уреди извор]

Битмапе које играчи поставе на сајт подељене су у категорије у зависности од њихове недавне активности, статуса номинације и популарности. Постоји 7 различитих категорија битмапа.[12]

Ranked[уреди | уреди извор]

Рангирана мапа је врста мапе коју су Номинатори Битмапа (Beatmap Nominators, или BN) одобрили да се игра у складу са критеријумом квалитета. Рангиране мапе дају поене перформанси (pp, од performance points) који играчима омогућавају да напредују на глобалној табели.

Approved[уреди | уреди извор]

У прошлости су се мапе које су биле претешке или предугачке могле обележити овом категоријом. Иако неке старе битмапе још увек имају ову категорију, више је није могуће добити на новим. Њихов квалитет и критеријуми одабира се практично не разликују од рангираних мапа.

Qualified[уреди | уреди извор]

Квалификоване битмапе су мапе које су у процесу да постану рангиране. Ове мапе се држе у квалификованом статусу недељу дана, након чега се, уколико се не идентификују никакви проблеми и ако се испуњавају сви критеријуми, премештају у категорију Ranked.  У супротном, мапе ће бити дисквалификоване и њихов статус ће се променити у Pending.  Ове битмапе не дају поене перформанси играчима, али имају табелу са 50 најбољих скорова.

Pending[уреди | уреди извор]

Мапе које чекају званично одобрење спадају у ову категорију. Могу се преузети и играти, али не утичу на поене перформанси и немају ранг листу. Ако прође 28 дана а да мапа није постала квалификована, она ће прећи у статус Graveyard.

WIP[уреди | уреди извор]

Ово је статус који се користи када су неки нивои у процесу креирања, или када још увек није завршен цео ниво. Слично као „Pending", ове мапе се могу преузети и играти, не утичу на поене перформанси и немају ранг листу.

Graveyard[уреди | уреди извор]

Мапе које нису ажуриране 28 дана или више спадају у ову категорију. Битмапе које нису могле да се квалификују, које су напуштене и не завршене, или не испуњавају критеријуме су укључене овде. Сличне су као Pending, али се могу обрисати или вратити у Pending стање.

Loved[уреди | уреди извор]

Овај статус се даје популарним битмапама које не испуњавају критеријуме рангирања. Као и Qualified мапе, имају табелу са 50 најбољих скорова али се не додељују поени перформанси. Често су то мапе које су јако тешке. Избор мапа за ову категорију врши се у оквиру пројекта „Project Loved“.[13]

Скорови и рангирање[уреди | уреди извор]

На тежину мапе у великој мери утичу четири параметра - величина кругова (CS), стопа приближавања (AR), прецизност (OD) и трошак животних поена (HP).[14] Поред тога дужина песме и начин на који су кругови распоређени такође имају велик утицај. Узимајући све то у обзир, алгоритам аутоматски израчунава тежину мапе. Међутим, овај алгоритам није савршен. Постоје случајеви где су релативно једноставне мапе намерно направљене тако да је за алгоритам тешко проценити њихову праву тежину.

За сваки објекат, играч постиже 300 поена за клик у ритму, 100 поена за мало одступање, 50 поена за велико одступање и 0 за објекат на који није кликнут или је кликнут са превеликим одступањем. Поред тога постоји и комбо множилац који се одржава током целе битмапе. Након успешног погодка објекта (ударање у круг, достизање краја клизача, испуњавање окретача, итд.), комбо се повећава за 1; у случају неуспеха (промашен круг, неуспешно испраћен клизач, недовољно испуњавање окретача, итд.), комбо се враћа на 0. Комбо множилац има велики утицај на резултат јер може да достигне високе вредности, неколико стотина, па и хиљада.

Резултат се додељује за сваки круг и клизач коришћењем следеће формуле:

Скор = вредност поготка * (1 + (комбо множилац * множилац тежине * множилац модификације / 25))

Множилац тежине је константа везана за битмапу у зависности од њене тежине. Множилац модификације је вредност одређена од модификатора игре који се користе.[15]

Модификатори игре[уреди | уреди извор]

Модификатори игре мењају динамику мапе тако што је олакшавају или отежавају. Модификатори имају директан утицај на коначан резултат - лаки модови смањују резултат, тешки модови повећавају резултат, а неки модови се не рачунају у рангирању. Могућа је комбинација више врста модификатора истовремено.[16]

Олакшавајући модификатори[уреди | уреди извор]

  • Easy (EZ) - Повећава објекте и потребна је мања прецизност. (-50% скора)
  • NoFail (NF) - Играч не може да изгуби чак ни са падом живота на нулу. (-50% скора)
  • SpunOut (SO) – Окретачи се аутоматски комплетирају. (-5% скора)
  • HalfTime (HT) – Мапа је успорена за 25%. (-70% скора)

Отежавајући модификатори[уреди | уреди извор]

  • HardRock (HR) – Објекти су смањени и изокренути, захтева већу прецизност. (+6% скора)
  • SuddenDeath (SD) - Ако играч не погоди објекат, игра се завршава без обзира на вредност животних поена. (без бонуса)
  • Perfect (PF) – Експанзија SuddenDeath-а. Ако играч не узпе да одржи прецизност од 100%, игра се завршава (без бонуса)
  • DoubleTime (DT) – Мапа је убрзана за 50%. (+12% скора)
  • Nightcore (NC) - Обавља исту функцију као DoubleTime, али додатно прилагођава звук нумере. (+12% скора)
  • Hidden (HD) – Спољашњи кругови се не појављују и објекти нестају пре него што буду спремни за удар (мора се пратити ритам музике). (+6% скора, оцене постају S+ и SS+)
  • Flashlight (FL) - Играч има ограничено видно поље на око 3-4 цм од курсора. Током игре, видно поље се додатно смањује, а током пауза оно је откривено. (+12% скора, оцене постају S+ и SS+)

Нерангирани модификатори[уреди | уреди извор]

  • Relax (RX) – Играч само помера курсор, док игра кликће уместо њега.
  • AutoPilot (AP) – Играч само кликће, док игра помера курсор уместо њега.
  • Auto (AT or AO)Рачунар ће репродуковати мапу са прецизношћу од 100%.
  • Cinema (CN or CM) - Игра само пушта песму и приказује позадину мапе (неке мапе имају видео у позадини).

Остали модификатори[уреди | уреди извор]

  • Touchscreen (TD - од Touchscreen Device) - Овај модификатор се аутоматски додаје уколико се користи екран осетљив на додир. Није га могуће изабрати ручно.

Оцене[уреди | уреди извор]

На крају мапе, играчу се додељује оцена у складу са прецизношћу праћења ритма и одржавању комбо-а. Постоји укупно 8 оцена, које су обележене словима абецеде: најгора D (црвена), C (љубичаста), B (плава), A (зелена), S (златна), S+ (сребрна), SS (златна), до најбоље (сребрна) SS+. На пример, SS+ може да добије само играч са 100% прецизности и примењеним модификатором игре HD или FL, док је само 70% тачности довољно за C оцену. Да би добио оцену S или SS, играч не сме да промаши, јер чак и са тачношћу од 99,99% један промашај добија A оцену.[17]

Што је бољи резултат на тежим мапама, то се више повећава вредност поена перформанси (пп) које играч добија, што га помера на горе на ранг листи играча.[18][19]

Компетиција[уреди | уреди извор]

Банер за osu! World Cup iz 2016.

osu! садржи три главна аспекта такмичења између играча. У мултиплејер собама, са максимумом од 16 корисника, играчи се могу надметати док истовремено играју исту мапу.[20] На појединачним мапама, играчи се такмиче за најбоље резултате на глобалним листама или против резултата које су поставили њихови пријатељи. Играчи се такмиче и са својим ранговима, који се рачунају акумулацијом „поена перформанси“ (пп). Пп се заснивају на тежини мапе и перформансама играча на њој. У јулу 2019, играч Vaxei је први пут премашио резултат од 1.000 пп на једној мапи, а за њим је уследио други играч, idke, мање од двадесет четири сата касније.[21][22]

Турнири[уреди | уреди извор]

Основан 2011. године, osu! World Cup је турнир између тимова из различитих земаља са правилом двоструке елиминације. Тимови су засновани на државама одакле потичу, са по осам играча у тиму.[23] Поред основног мода, постоје званични турнири и за osu!taiko, osu!catch и osu!mania модове. Такође постоји много различитих турнира које организује заједница, који се разликују по дозвољеном рангу играча, типовима мапа које се играју и начину на који су тимови састављени.[24][25] Победници већих званичних турнира обично добијају награде као што су новац, osu! брендиране ствари, беџ на профилу и/или претплате за osu!supporter. Из тог разлога, велики турнири често привлаче професионалне играче, као и велику публику на Twitch-у, што је супротно од мањих турнира у заједници, који често имају мале или никакве награде и не гледа их много људи.

Мањи турнири чине огромну већину osu! турнира. Коришћењем ограничења за глобални ранг играча који могу учествовати, мањи турнири заједници пружају озбиљно такмичарско окружење за играче који можда нису толико вешти. Без ових турнира, играчи би морали да вежбају годинама да би имали шансу да играју на истом нивоу такмичења као и они који су професионални играчи у заједници.

osu! World Cup[уреди | уреди извор]

Редни број Година Прво место Друго место Треће место
1 2011  Република Кина  Низоземска  Јужна Кореја
2 2011  Јужна Кореја  Јапан  Бразил
3 2012  Јужна Кореја  Јапан  Република Кина
4 2013  Јужна Кореја  Република Кина  Пољска
5 2014  Јапан  Пољска  Немачка
6 2015  САД  Кина  Пољска
7 2016  САД  Кина  Јужна Кореја
8 2017  Пољска  САД  Уједињено Краљевство
9 2018  САД  Уједињено Краљевство  Немачка
10 2019  САД  Јужна Кореја  Уједињено Краљевство
11 2020  САД  Немачка  Канада
12 2021  САД  Немачка  Јужна Кореја
13 2022  САД  Јужна Кореја  Немачка

osu!taiko World Cup[уреди | уреди извор]

Редни број Година Прво место Друго место Треће место
1 2011  Република Кина  Јапан  Кина
2 2012  Јапан  Хонг Конг  Јапан
3 2013  Република Кина  Хонг Конг  Јапан
4 2014  Јапан  Хонг Конг  Француска
5 2015  Јапан  Република Кина  Француска
6 2016  Јапан  Република Кина  Канада
7 2017  Јапан  Република Кина  Хонг Конг
8 2018  Јапан  Република Кина  Канада
9 2019  Јапан  Република Кина  Јужна Кореја
10 2020  Јапан  Јужна Кореја  Уједињено Краљевство
11 2021  Јапан  Јужна Кореја  Бразил
12 2022  Јапан  Јужна Кореја  Индонезија
13 2023  Јапан  Република Кина  Немачка

osu!catch World Cup[уреди | уреди извор]

Редни број Година Прво место Друго место Треће место
1 2012  Кина  Република Кина  Чиле
2 2013  Чиле  Република Кина  Аргентина /  Колумбија
3 2014  Јужна Кореја  Немачка  Шведска
4 2015  Јужна Кореја  Кина  Немачка
5 2016  Кина  Индонезија  Немачка
6 2017  Јужна Кореја  Кина  Индонезија
7 2018  Кина  САД  Чиле
8 2019  Јужна Кореја  Кина  Чиле
9 2020  Јужна Кореја  Кина  САД
10 2021  Јужна Кореја  Хонг Конг  САД
11 2022  Јужна Кореја  САД  Кина

osu!mania World Cup[уреди | уреди извор]

Редни број Година Врста турнира Прво место Друго место Треће место
1 2014 4K  Јужна Кореја  Филипини  Малезија
2 2014 7K  Јужна Кореја  Тајланд  Малезија
3 2015 4K  САД  Јапан  Уједињено Краљевство
4 2016 7K  Кина  Јужна Кореја  Малезија
5 2016 4K  Јужна Кореја  Бразил  САД
6 2017 7K  Јужна Кореја  Кина  Индонезија
7 2017 4K  Јужна Кореја  САД  Бразил
8 2018 7K  Јужна Кореја  Малезија  Кина
9 2018 4K  Јужна Кореја  САД  Бразил
10 2019 7K  Јужна Кореја  Филипини  Кина
11 2019 4K  Јужна Кореја  Бразил  САД
12 2020  Бразил  Јапан  Јужна Кореја
13 2021  Бразил  САД  Малезија
14 2022 7K  Јужна Кореја  Кина  Малезија
15 2022 4K  Јужна Кореја  Бразил  САД
16 2023 7K  Филипини  Јужна Кореја  Малезија

osu!supporter[уреди | уреди извор]

Претплата звана osu!supporter омогућава играчима разне додатне могућности. Неке од њих су: могућност преузимања мапа директно из игре користећи osu!direct, додатак иконице срца поред корисничког имена на веб сајту игре, повећава број мапа које играч може поставити, повећава брзине преузимања, даје играчима приступ Beta и Cutting Edge верзијама игре, отвара приказ ранг листе између пријатеља и државне ранг листе, једну бесплатну промена имена и више опција персонализације у игри и на корисничкој страници на сајту игре.[26]

osu!supporter ни на који начин не утиче на игру, а сва средства иду директно за подршку игре. Претплата се не наплаћује сваког месеца и плаћа се за одређени период (од једног месеца до две године), међутим, могуће је купити неколико претплата.

Музика[уреди | уреди извор]

osu! има програм назван Истакнути Уметници (Featured Artists, или FA), који се тренутно састоји од преко 300 извођача. Истакнути уметници су уметници са којима osu! сарађује са циљем да унесе нову и оригиналну музику у игру. Ови уметници и селекција њихових дела су изабрана од стране osu! тима због њихове подобности за прављење мапа. Неки од ових уметника су такође направили оригиналне песме за коришћење у osu!-у.[27]

osu!lazer[уреди | уреди извор]

Приказ менија osu!lazer клијента

osu!lazer је нова верзија osu! клијента отвореног кода.[1] Намењен је да замени тренутни стабилни клијент игре када буде довољно развијен и прихваћен од заједнице. Нове функције се више не додају у стабилном клијенту;[28] тренутни фокус је на osu!lazer-у.

Развој osu!lazer-а почео је 2015. године и тренутно је доступан на платформама Microsoft Windows, macOS, Linux, Android, и iOS. osu!lazer је комплетно написан у .NET-у (некадашњи .NET Core).[29]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б osu!, ppy, 2023-05-21, Приступљено 2023-05-21 
  2. ^ Gonzáles, Mariela (2019-09-05). „Gaming Sounds: Osu!, cuando el ritmo se convierte en nuestro séptimo sentido”. web.archive.org. Приступљено 2023-05-21. 
  3. ^ „Game mode · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  4. ^ „Game mode · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  5. ^ „Game mode / osu! (game mode) · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  6. ^ „osu! patterns / Stream · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  7. ^ „osu! patterns / Jump · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  8. ^ „Gameplay / Play style · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  9. ^ „Game mode / osu!taiko · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  10. ^ „Game mode / osu!catch · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  11. ^ „Game mode / osu!mania · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  12. ^ „Beatmap / Beatmap category · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  13. ^ „Community / Project Loved · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  14. ^ „Beatmap editor / Song setup window · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  15. ^ „ScoreV1 / ScoreV1 (osu!) · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  16. ^ „Gameplay / Game modifier · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  17. ^ „Gameplay / Grade · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  18. ^ „Beatmap / Star rating · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  19. ^ „Performance points · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  20. ^ „Interface / Multiplayer · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  21. ^ published, Nicole Carpenter (2019-07-16). „Gamers with godlike reflexes are racing to break world records in this rhythm game”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  22. ^ Hao, Dexter Tan Guan (2019-07-25). „Osu! PP world record broken by 15-year-old”. Dot Esports (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  23. ^ „Some Aussies are working hard to take on the world at rhythm game osu!. We spoke to them.”. Red Bull (на језику: енглески). 2018-11-15. Приступљено 2023-05-21. 
  24. ^ „Tournaments · вики | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  25. ^ „турнири | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  26. ^ „подржите игру | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  27. ^ „истакнути уметници | osu!”. osu.ppy.sh. Приступљено 2023-05-21. 
  28. ^ „Add a feature that allows you to report bugs in-game for stable. · ppy/osu · Discussion #14294”. GitHub (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  29. ^ osu!framework, ppy, 2023-05-18, Приступљено 2023-05-21 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]