Тестис

Из Википедије, слободне енциклопедије

Тестиси, су мушке гениталне жлијезде код животиња. Мушки сисари имају два тестиса, који се најчешће налазе у продужетку стомака, који се назива мошнице. Док је човек у мајчиној материци тестиси се налазе у стомаку и спуштају се изван тијела тек пред крај трудноће зато што им одговара температура од 34 °C која не влада у тијелу. Међутим, познато је да је по тестисе, у екстремним температурним условима (изразито високе или ниске температуре), шкодљивија висока температура јер долази до оштећења или чак потпуне дисфункиције ових жлијезда као послиједица екстремно велике температуре.

Основна сврха тестиса је сперматогенеза или стварање сперматозоида, која је уско повезана са функцијама тестиса као дела ендокриног система. Тестиси од пубертета представљају основно место синтезе мушког полног хормонатестостерона — који је одговоран за настанак секундарних полних карактеристика, и чије су високе концентрације неопходне за одвијање сперматогенезе. Код сисара, тестиси су лоцирани изван тијела, пошто је сперматогенеза ефикаснија на температурама нижим од температуре тијела од 37 °C. Кремасти мишић обавија тестисе. Када се овај мишић скупи, тестиси се приближе ближе тијелу, чиме се обезбјеђује загријавање, односно одржавање температуре тестиса. Када темпаратура треба да се спусти, овај мишић се опушта и спушта тестисе од тијела и омогућује хлађење тестиса. Исти се механизам дешава када се организам изложи стресу (тестиси се подижу у еволуционом циљу заштите приликом борбе), и током оргазма.

Нормално је да један тестис нижи од другог (најчешће лијеви). Ово је због разлике у васкуларној и анатомској структури на лијевој и десној страни мошница и тестиса. Такође се мисли да је и ово еволуционог карактера, како се тестиси не би одбијали један од другог. Тестис се такође једу широм света као деликатес. Генерално добијене од свиња, бикова, нојева и оваца.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Човек: Младинска књига Београд; уредник: Роберт Винстон; тираж 7.000 примерака; У Београду 2004