Пустињска лисица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Пустињска лисица
Fennec Foxes.jpg
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Carnivora
Породица: Canidae
Род: Vulpes
Врста: V. zerda
Биномна номенклатура
Vulpes zerda
(Zimmermann, 1780)
Fennec area.png
Распострањеност пустињске лисице

Пустињска лисица[1] или фенек[1] (лат. Vulpes zerda) То је мала лисица са карактеристичним великим ушима. Живи у дивљини пустиње Сахаре у северној Африци и неким деловима Арабије. Неки истраживачи сврставају је као јединог представника рода Fennecus.

Опис[уреди]

Пустињска лисица је мањи сисавац из породице звери тежак 1,5 кг. Велика је око 40 цм. Има реп дуг 25 цм и главу с ушима које су велике 15 цм[2][3] с помоћу којих изврсно чује и најмањи шум те их може чак и мицати. За разлику од ушију, очи су мале и њима се слабо служи и лоше види па се најрадије ослања на свој иначе изврстан слух. Има крзно боје пијеска и добро се прилагођава пустињском животу.

Може издржати неколико дана без воде и хране у пустињи, но ипак јој је вода и храна пријеко потребна за живот. Углавном је активна ноћу те се храни кукцима, птицама, јајима, пустињским гуштерима и глодарима.

Распострањеност[уреди]

Пустињска лисица је распострењена у пустињама у северној Африци и врло ретко у Јужној Африци.

Начин живота и исхрана[уреди]

Пустињска лисица је активна углавном ноћу, када лови глодари, инсекти (нпр скакавци) гуштер, птица и јаје. Понекад једе мале плоде и лишће да добије више воде.

Пустињске лисице најчешће живе у малим групама у великим рупама у земљи, понекад дубоке и до 10 m.

Размножавање[уреди]

У пролеће, после око 50 дана трудноћа женка Пустињске лисице, роди 2 до 5 штенади и доји их месец дана.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 „Правилник о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива - Прилог II”. pravno-informacioni-sistem.rs. 
  2. ^ Roots 2006, стр. 162–163
  3. ^ Burnie D and Wilson DE (Eds.), Animal: The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife. DK Adult. 2005. ISBN 0-7894-7764-5.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]