Мала ласица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Мала ласица
Временски распон:
Касни Плеистоцен — садашњост
Mustela nivalis (two, fighting).jpg
Двије ласице се туку
Научна класификација
Царство: Животиње
Тип: Хордати
Класа: Сисари
Ред: Звијери
Породица: Куне
Потпородица: Mustelinae
Род: Mustela
Врста: M. nivalis
Биномна номенклатура
Mustela nivalis
Linnaeus, 1766
Least Weasel area.png
Географска распрострањеност риђе ласице

Мала ласица или риђа ласица (латински: Mustela nivalis) врста је звијери из рода ласица (Mustela), породица куна (Mustelidae).

Физичке особине[уреди]

Ласице су витке животиње са дугим репом и кратким ногама, што им омогућава да прате свој плијен — најчешће ситне глодаре — до у сама њихова гнијезда и склоништа. Поред ситних глодара, ласице се хране и зечевима, који могу бити и до 100 пута крупнији од њих. Крзно им је црвенкасто-риђе, свјетлије него код већине животиња њиховог рода; у сјеверним крајевима боја њиховог крзна зими потпуно побијели, што их чини скоро невидљивима на снијегу (зато се у неким крајевима називају сњежним ласицама, а у Норвешкој и Шведској „сњежним мишевима“). Ријетко достижу дужину преко 23 cm.

Распрострањеност[уреди]

Ласице насељавају сјеверне крајеве Европе, Азије и Сјеверне Америке, осим Исланда, Ирске и источне Канаде. Најјужнија станишта ласица се налазе у сјеверној Африци. Такође, човјек их је донио са собом и на Нови Зеланд. Сјеверноамеричке ласице су раније сврставане у посебну групу, по називу Mustela rixosa, али по мишљењу данашњих стручњака ово разликовање је неодрживо.

Обично живе у близини сеоских имања, ливадама, на ивицама шума исл. У Европи ласице обично живе у истим областима као и њихови блиски рођаци хермелини, који су нешто крупнији али јако слични.

Понашање[уреди]

Иако су углавном активне ноћу, ласице се понекад могу сусрести и дању. Живе врло самачким животом, и чак ни парење не може проћи без туче. Женке се могу парити више пута годишње, ако има хране у изобиљу.

Референце[уреди]

  1. ^ Tikhonov, A.; Cavallini, P.; Maran, T.; Kranz, A.; Herrero, J.; Giannatos, G.; Stubbe, M.; Conroy, J.; Kryštufek, B.; Abramov, A.; et al. (2008). Mustela nivalis. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 21. 3. 2009. 

Спољашње везе[уреди]