Масаји

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Масаји - Maasai
Maasai tribe.jpg
Масаји
Региони са значајном популацијом
 Кенија841.622 (2009)
 Танзанија800.000 (2011)
Језици
масаји језик
Религија
масаји митологија, хришћанство
Сродне етничке групе
самбуру, туркана, каленџин


Традиционални Масаи плес са скакањем

Масаји (Maasai) је народ источно-суданске породице народа (нилско-сахарска), огранак Нилота. Према проценама их има око 900 хиљада од чега је данас око по половина настањена у Кенији и у Танзанији. Масаи су изворно прави полу-номадски пастирски народ, који се ради испаше креће за својим стадима стоке. За територију на којој живе Масаји, са обе стране кенијско-танзанијске границе, користи се и назив Масајиленд. На овом простору се налазе национални паркови и резервати Серенгети, Масаји-Мара, Амбосели, Цаво.

Основна друштвена јединица је бома састављена од полигинијских породица, 20-50 бома чини село. Међу Масајима постоји систем старосних категорија, у којим су мушкарци подељени у 3 групе: младиће, ратнике (моран) и старце. Иницијацијом младићи прелазе у категорију ратника и мењају пребивалиште, одлазе у посебно село звано мануата. У мануати живе ратници, њихове мајке, сестре и неинициране девојке-љубавнице. Насупрот мануати бома се састоји од ожењених 'стараца' (мушкарци који више нису ратници) и њихових породица. Ратник којем је дужност да штити село (племе) се не жени. Тек ислужени ратник сме да се ожени, након чега напушта мануату и одлази у бому.

Масаји говоре Маа језик који припада групи нило-сахарских језика. Народ Самбуру који живи у близини планине Кенија такође говори Маа језик и веома блиски су сродници народа Масаји. Традиционална Масаји религија је монотеистичка и Бог се назива Нгаи.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]