Метафосфорна киселина

С Википедије, слободне енциклопедије
Метафосфорна киселина
структурна формула
модел
Називи
IUPAC називs
триметафосфорна киселина
метафосфорна киселина
Идентификација
3Д модел (Jmol)
ChemSpider
  • InChI=1S/H3O9P3/c1-10(2)7-11(3,4)9-12(5,6)8-10/h(H,1,2)(H,3,4)(H,5,6) ДаY
    Кључ: AZSFNUJOCKMOGB-UHFFFAOYSA-N ДаY
  • OP1(=O)OP(=O)(OP(=O)(O1)O)O
Својства
H3P3O9
Моларна маса 240 g/mol
Агрегатно стање беле стакласте љуспице
Густина 2,2 g/ml (течност)
Тачка топљења 21 °C (70 °F; 294 K)
Тачка кључања 158 °C (316 °F; 431 K)
Опасности
Корозивно(C)
NFPA 704
Сродна једињења
Уколико није другачије напоменуто, подаци се односе на стандардно стање материјала (на 25°C [77°F], 100 kPa).
Референце инфокутије

Метафосфорна киселина ((HPO3)3, H3P3O9) је неорганска циклична киселина фосфора. Њен анхидрид је фосфор(V)-окисд. Мономер код ове киселине је HPO3 а она као таква представља најнижи полимер (има 3 мономера).

Структура[уреди | уреди извор]

Зато што су крајеви метафосфорне киселине сабијени, она се од триполифосфорне киселине (H5P3O10) разликује за H2O. Њен облик је цикличан, где главни шестоугаони прстен чине атоми фосфора и кисеоника повезани једноструким везама а за атоме у шестоуглу се везују двоструком везом кисеоник (3) и OH група (3). Због такве структуре, припада класи тробазних киселина.

Једињења и реакције[уреди | уреди извор]

Ова киселина ће дисосовати на 3 водоникова катјона и киселински остатак. Тај киселински остатак гради соли које се зову метафосфати. Пример једињења са таквим (P3O93-) анјоном је натријум-хексаметафосфат (Na6P6O18) који се користи као адитив у прехрамбеној индустрији.

Она се раствара се у води, при чему стајањем раствора постепено прелази у фосфорну киселину. Метафосфорна киселина (као мономер) настаје дехидратацијом пирофосфорне киселине по следећој једначини:

HP4O7 → HPO3 + H2O

А њеном дехидратацијом се добија њен анхидрид, фосфор(V)-оксид:

2HPO3 → P2O5 + H2O

Мере предострожности[уреди | уреди извор]

Триметафосфорна киселина је веома отровна као што гради такође веома отровне соли. Иритира дисајни тракт а симптоми су упала грла и отежано дисање. Уколико је унесена путем хране узрокује упале у устима и грлу као и повраћање и бол у стомаку. Такође је опасна и у контакту са кожом где изазива упале и бол. При извођењу огледа у лабораторији препоручљиво је користити заштитне наочаре, лабораторијски матил и добре рукавице.

Употреба и улога[уреди | уреди извор]

Као и друге киселине фосфора, најчешће се користи у производима домена пољопривреде. Биљке своје потребе за фосфором задовољавају преко фосфорне и метафосфорне киселине. Предложен је и метод титрације и екстракције витамина Ц (аскорбинске киселине) посредством ове киселине.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]