Метафосфорна киселина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Метафосфорна киселина
структурна формула
модел
Називи
IUPAC називs
триметафосфорна киселина
метафосфорна киселина
Идентификација
3D модел (Јмол)
ChemSpider
Својства
H3P3O9
Моларна маса 240 g/mol
Агрегатно стање беле стакласте љуспице
Густина 2,2 g/ml (течност)
Тачка топљења 21 °C (70 °F; 294 K)
Тачка кључања 158 °C (316 °F; 431 K)
Опасности
Корозивно(C)
NFPA 704
Сродна једињења
Уколико није другачије напоменуто, подаци се односе на стандардно стање материјала (на 25 °C [77 °F], 100 kPa).
Референце инфокутије

Метафосфорна киселина ((HPO3)3, H3P3O9) је неорганска циклична киселина фосфора. Њен анхидрид је фосфор(V)-окисд. Мономер код ове киселине је HPO3 а она као таква представља најнижи полимер (има 3 мономера).

Структура[уреди]

Зато што су крајеви метафосфорне киселине сабијени, она се од триполифосфорне киселине (H5P3O10) разликује за H2O. Њен облик је цикличан, где главни шестоугаони прстен чине атоми фосфора и кисеоника повезани једноструким везама а за атоме у шестоуглу се везују двоструком везом кисеоник (3) и OH група (3). Због такве структуре, припада класи тробазних киселина.

Једињења и реакције[уреди]

Ова киселина ће дисосовати на 3 водоникова катјона и киселински остатак. Тај киселински остатак гради соли које се зову метафосфати. Пример једињења са таквим (P3O93-) анјоном је натријум-хексаметафосфат (Na6P6O18) који се користи као адитив у прехрамбеној индустрији.

Она се раствара се у води, при чему стајањем раствора постепено прелази у фосфорну киселину. Метафосфорна киселина (као мономер) настаје дехидратацијом пирофосфорне киселине по следећој једначини:

HP4O7 → HPO3 + H2O

А њеном дехидратацијом се добија њен анхидрид, фосфор(V)-оксид:

2HPO3 → P2O5 + H2O

Мере предострожности[уреди]

Триметафосфорна киселина је веома отровна као што гради такође веома отровне соли. Иритира дисајни тракт а симптоми су упала грла и отежано дисање. Уколико је унесена путем хране узрокује упале у устима и грлу као и повраћање и бол у стомаку. Такође је опасна и у контакту са кожом где изазива упале и бол. При извођењу огледа у лабораторији препоручљиво је користити заштитне наочаре, лабораторијски матил и добре рукавице.

Употреба и улога[уреди]

Као и друге киселине фосфора, најчешће се користи у производима домена пољопривреде. Биљке своје потребе за фосфором задовољавају преко фосфорне и метафосфорне киселине. Предложен је и метод титрације и екстракције витамина Ц (аскорбинске киселине) посредством ове киселине.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]