Метафосфорна киселина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Метафосфорна киселина
IUPAC име
Идентификација
ChemSpider
СМИЛЕС
Својства
Молекулска формула H3P3O9
Моларна маса 240 g/mol
Агрегатно стање беле стакласте љуспице
Густина 2,2 g/ml (течност)
Тачка топљења

21 °C, 294 K, 70 °F

Тачка кључања
Опасност
ЕУ-класификација Корозивно(C)
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
3
2
COR
Сродна једињења
Сродна фосфорне киселине хипофосфорна киселина
фосфораста киселина
пирофосфорна киселина
триполифосфорна киселина
хипофосфораста киселина
перфосфорна киселина
пермонофосфорна киселинаУколико није другачије напоменуто, подаци се односе на стандардно стање (25 °C, 100 kPa) материјала

Метафосфорна киселина ((HPO3)3, H3P3O9) је неорганска циклична киселина фосфора. Њен анхидрид је фосфор(V)-окисд. Мономер код ове киселине је HPO3 а она као таква представља најнижи полимер (има 3 мономера).

Структура[уреди]

Зато што су крајеви метафосфорне киселине сабијени, она се од триполифосфорне киселине (H5P3O10) разликује за H2O. Њен облик је цикличан, где главни шестоугаони прстен чине атоми фосфора и кисеоника повезани једноструким везама а за атоме у шестоуглу се везују двоструком везом кисеоник (3) и OH група (3). Због такве структуре, припада класи тробазних киселина.

Једињења и реакције[уреди]

Ова киселина ће дисосовати на 3 водоникова катјона и киселински остатак. Тај киселински остатак гради соли које се зову метафосфати. Пример једињења са таквим (P3O93-) анјоном је натријум-хексаметафосфат (Na6P6O18) који се користи као адитив у прехрамбеној индустрији.

Она се раствара се у води, при чему стајањем раствора постепено прелази у фосфорну киселину. Метафосфорна киселина (као мономер) настаје дехидратацијом пирофосфорне киселине по следећој једначини:

HP4O7 → HPO3 + H2O

А њеном дехидратацијом се добија њен анхидрид, фосфор(V)-оксид:

2HPO3 → P2O5 + H2O

Мере предострожности[уреди]

Триметафосфорна киселина је веома отровна као што гради такође веома отровне соли. Иритира дисајни тракт а симптоми су упала грла и отежано дисање. Уколико је унесена путем хране узрокује упале у устима и грлу као и повраћање и бол у стомаку. Такође је опасна и у контакту са кожом где изазива упале и бол. При извођењу огледа у лабораторији препоручљиво је користити заштитне наочаре, лабораторијски матил и добре рукавице.

Употреба и улога[уреди]

Као и друге киселине фосфора, најчешће се користи у производима домена пољопривреде. Биљке своје потребе за фосфором задовољавају преко фосфорне и метафосфорне киселине. Предложен је и метод титрације и екстракције витамина Ц (аскорбинске киселине) посредством ове киселине.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]