Мимезис

С Википедије, слободне енциклопедије

Појам мимезис већ дуго времена веома стабилно влада западном филозофијом, а западна естетика је тај појам увела у тумачење процеса имитације или неке врсте опонашања.

Имитација је представљала нешто што је увек мање вредно и важно у односу на сâм предмет опонашања или оригинал. Још од Старих Грка па до данашњих дана, цела традиција је у том појму видела нешто негативно. С једне стране, концепт мимезиса се узимао у обзир када је суђено о уметничким делима, а с друге када се судило самој метафизици [1].

У савременој филозофији, Платонова критика уметности добија једну нову, савременију форму која се може свести на то, да је концепт мемезе само један од елемената класичне метафизике и која уметност схвата само као “дериват” природе [2].

Мимезис не имитира природу, па самим тим он ништа ни имитира или опонаша, али ако се у њему ствара стварност, истина или природа, мемезис функционише и то као, као момент који се испуњава у тренутку када се испуњава и сама стварност. Мимезис, према томе, као додатак саме стварности, представља и саму стварност по себи.[3]. Са друге стране, ако мимезис не имитира природу већ је конституише, онда је сам процес мимезиса процес који ствара нешто из ничега - закон о невластитости који је својствен мимезису [4].

Сам мимезис не припада никоме, а Платон, је говорио [4] да је онај који имитира најгори од своје врсте јер:

  • ... он је у процесу опонашања нико, чиста маска или чисти лицемер и као такав врло неодредив (inassignable), сакривен, и немогуће га је сместити у одређену врсту или фиксирати га за једну функцију која би била његова властита...

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ .Bernard Pautrat, Politique en scene: Brecht, u Mimesis Des Articulations, Flammarion, 1975.
  2. ^ Žak Derida, Economimesis, u Mimesis des articulatrion, Flammarion, 1975.
  3. ^ Bernard Harbaš - logika nadopune ili onto - mimetologija
  4. ^ а б Lacoue – Labarthe, L`imitation des modernes, Galilée, 1986.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Бернард Харбаш, Логика надопуне или онто - миметологија