Мирослав Тихи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мирослав Тихи

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 20. новембар 1926.
Место рођења Њетчице (Моравска)
Датум смрти 12. април 2011.
Место смрти Кијов (Чешка)
Дела
Поље сликарство и фотографија

Мирослав Тихи (чеш. Miroslav Tichý изговор: Мирослав Ћихи * 20. новембар 1926. у Њетчице, Моравска; † 12. април 2011.[1] у Кијову) био је чешки фотограф и сликар.

Биографија[уреди]

Тихи је посећивао у позним 1940.-тим годинама Уметничку академију у Прагу и важио је као цењени сликар и цртач. После преузимања власти од стране комуниста променио се његов живот и он као противник режима комуниста провео је неко време у затворима и проемнио је своје навике није водио рачуна о хигијени, облачио и понашао се као бескућник пио је и није се прао и после напуштања свога атељеа остала му је само фотографија. Израдио је сам фотографски апарат од старих сочива за наочаре, или је секао сочива од плексигласа куповао је 60 мм филм и секо га је на пола да би уштедео апарате је правио од конзерви или папира и лепио их са жвакаћом гумом или тером, док је окидаче правио од гумених трака.

Са овим камерама он је радио своје слике и то су биле обично жене на плажама. Слике је лепио на картон и осликавао их фломастерима и правио шатене оквире. Тако су настајали уникати који су имали вредност 12 000 евра и били излагани на изложбама у Њујорку, Берлину и Цириху.

Спољашње везе[уреди]

  • Документарни филм о Мирославу Тихију: WORLDSTAR
  • Онлајн издане Дер цајта[1]
  • Онлајн изданје Штерна[2]
  • Чланак Арт магазина [3]

Рееференце[уреди]

  1. Kultfotograf Miroslav Tichy gestorben, News, ORF.at vom 13. Аpril 2011. Abgerufen am 13. April 2011.

Литература[уреди]

  • Thomas Schirmböck, Isabel Koch Reproduktionene Carolin Breckle, Jean Christen, Miroslav Tichý Die Stadt der Frauen, Herausgeber ZEPHYR- Raum für Fotografie, Mangeim 2013.
  • Die Stadt der Frauen Miroslav Tichý 24.02.- 26.05.13 Katalog rem/ZEPHYR Manheim 2013. www.zephyr-manheim.de