Нахчиван (република)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Аутономна Република Нахчиван
Naxçıvan Muxtar Respublikası
Положај Нахчивана
Матична државаАзербејџан
Административни
центар
Нахчиван
Службени језиказербејџански
Владавина
Облик властиАутономна република
 — Председник скупштинеВасиф Талибов
Историја
 — АССР Нахчиван9. 2. 1924.
 — Нахчиванска АР17. 11. 1990.
Географија
Површина
 — укупно5.500 км2
Становништво
 — процена из 2011414.900[1]
 — густина77/км2
Економија
ПХР (2010)0,793
ВалутаАзербејџански манат
 — код валутеAZN
Остале информације
Временска зонаUTC +4 (+5 лети)
Мапа републике

Нахчиван или Нахичеван је аутономна република у саставу Азербејџана. Главни град републике је Нахчиван.

Географија[уреди | уреди извор]

Република Нахчиван је ексклава, територија физички одвојена од остатка територије Азербејџана, а између ова два подручја налазе се Јерменија и фактички независна држава Нагорно-Карабах. На западу, Нахчиван се граничи са Турском, а на југу са Ираном, односно са иранским покрајинама Западни Азербејџан и Источни Азербејџан.

Историја[уреди | уреди извор]

У 11. веку ово подручје заузимају Турци Селџуци, а у 12. веку град Нахчиван постаје престоница државе азербејџанских атабега. У 15. веку, регион је био део турских држава Кара Којунлу и Ак Којунлу. У 18. веку формиран је Нахчивански канат, који је номинално признавао персијску власт. 1828. године, регион постаје руски посед, а Нахчивански канат се укида.

После Октобарске револуције у Русији 1917. године, на овом подручју је, 1918. године, проглашена Република Арас, која је постојала до 1919. године, када је на њу инвазију извршила Јерменија. Пад републике покренуо је инвазију азербејџанске армије, која, исте године, избацује јерменске трупе из региона. Пошто је совјетска црвена армија заузела регион 1920. године, створена је Нахчиванска аутономна совјетска социјалистичка република, а на референдуму који је одржан 1921. године 90% становништва републике изјаснило се за прикључење Азербејџанској ССР, што је и учињено исте године.

После распада Совјетског Савеза 1991. године, будући председник Азербејџана Хејдар Алијев постаје председник Нахчиванског врховног совјета и претвара Нахчиван у територију скоро потпуно независну од власти у Бакуу. Током рата у Нагорно-Карабаху 1992. године, избили су спорадични оружани сукоби Нахчивана са Јерменијом. Парламент Азербејџана позива 1993. године Хејдара Алијева да стане на чело државе, тако да он постаје председник Азербејџана и на тој функцији остаје све до 2003. године када га је на функцији наследио његов син, Илхам Алијев. Нахчиван је до данас задржао статус аутономне републике у саставу Азербејџана, а 1998. године усвојен је и нови републички устав.

Демографија[уреди | уреди извор]

Према подацима из 1999. године, етнички Азери (турски народ који представља основно становништво Азербејџана) чинили су 99% становништва Нахчиванске републике.

У 19. веку већински народ на простору Нахчивана су били Јермени али током турске окупације и геноцида током Првог светског рата етничка структура се значајно изменила у корист Азера тако да су до краја 20. века Јермени нестали на оном простору.

Религија[уреди | уреди извор]

Главна религија у републици је ислам. [1][мртва веза]

Градови[уреди | уреди извор]

Највећи градови републике су (са приказом броја становника 2009. године): [2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Official portal of Nakhchivan Autonomous Republic :Nakhchivan Autonomous Republic[мртва веза]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]