Независни учесници на Олимпијским играма

С Википедије, слободне енциклопедије
Независни учесници на олимпијским играма
Независни учесници на олимпијским играма
Независни учесници на олимпијским играма

МОК код:   IOP, IOA

   Медаље   Злато  
1
 Сребро 
1
Бронза
3
 Укупно 
5

Летње олимпијске игре
1992.2000.2012.2016.
Зимске олимпијске игре
2014.
Олимпијски прстенови

IOP IOA

IOP
IOA

Као независни учесници (или индивидуални учесници) под олимпијском заставом учествовали су, у неколико наврата, спортисти из држава чији НОК у том тренутку није био оформљен или је био суспендован из одређених разлога. Први пут су учествовали 1992. у Барселони, а укупно су остварили три учешћа и освојили три медаље, једну сребрну и две бронзане.

Барселона 1992.[уреди | уреди извор]

На Летњим олимпијским играма 1992. у Барселони су као независни такмичари (под МОК-овим кодом IOP) учествовали спортисти из СР Југославије и Македоније зато што су Уједињене нације увеле међународне санкције СР Југославији, а Олимпијски комитет Македоније још није био оформљен. Учествовало је 58 такмичара и освојене су три медаље, све у стрељаштву. Слична ситуација је била на Параолимпијским играма исте године, када су учествовали као независни такмичари параолимпијци из истих земаља.

Сиднеј 2000.[уреди | уреди извор]

Као индивидуални такмичари (IOA) на Летњим олимпијским играма 2000. у Сиднеју је учествовало четири спортиста из Источног Тимора, јер је та држава у том периоду била у процесу стицања независности и није имала формиран НОК. Такође су два индивидуална такмичара из Источног Тимора учествовала на параолимпијским играма.

Лондон 2012.[уреди | уреди извор]

Након распуштања Холандских Антила 2010. године, расформиран је и Олимпијски комитет Холандских Антила. Троје спортиста који су већ остварили пласман на Летње олимпијске игре 2012. у Лондону (а нису, као неки, узели држављанство Холандије) су добили право учешћа као независни такмичари (IOA). Под олимпијском заставом се такмичи и један спортиста из Јужног Судана, који, од стицања независности годину дана раније, нема оформљен национални олимпијски комитет.

Освајачи медаља[уреди | уреди извор]

Медаља Такмичар(и) ЛОИ Спорт Дисциплина
Сребро Јасна Шекарић 1992. Барселона Стрељаштво 10 m ваздушни пиштољ, жене
Бронза Аранка Биндер 1992. Барселона Стрељаштво 10 m ваздушна пушка, жене
Бронза Стеван Плетикосић 1992. Барселона Стрељаштво 50 m МК пушка лежећи став, мушкарци
Злато Фехаид Алдехани 2016. Рио де Жанеиро Стрељаштво Дупли трап, мушкарци
Бронза Абдулах Алрашиди 2016. Рио де Жанеиро Стрељаштво Скит, мушкарци

По играма[уреди | уреди извор]

ЛОИ Број такмичара Злато Сребро Бронза Укупно Ранг
1992. Барселона 58 0 1 2 3 44
2000. Сиднеј 4 0 0 0 0 -
2012. Лондон 4 0 0 0 0 -
2016. Рио де Жанеиро 9 0 0 0 0 ?
Укупно 75 1 1 3 5 ?

Остала такмичари под олимпијском заставом[уреди | уреди извор]

Под сличном ситуацијом су били такмичари из држава бившег Совјетског Савеза, које до зимским и летњих олимпијских игара 1992. године нису имале формиран НОК, па су се заједно такмичили као Уједињени тим под олимпијском заставом, а на церемонији доделе медаља је, након додељене златне медаље, свирала олимпијска химна.

Услед мигрантске кризе и повећаног броја избеглица широм света, МОК је одлучио да формира Олимпијски избеглички тим за Летње олимпијске игре у Рио де Жанеиру. Тим путем је пружена шанса спортистима пореклом из Африке и Блиског истока који у том тренутку нису имали дом и национални тим, да се такмиче под олимпијском заставом и буду део олимпијског покрета.[1]

МОК је 2017. године суспендовао Олимпијски комитет Русије због систематски организоване манипулације антидопинг системом, а „чисти” руски спортисти су могли да учествују на Зимским олимпијским играма 2018. у Пјонгчангу под олимпијском заставом унутар формираног тима под називом Олимпијски спортисти из Русије.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]