Селена

С Википедије, слободне енциклопедије
Селена љуби Ендимиона док спава

У грчкој митологији Селена (грч. Σελήνη, „месец“; мод. грчки изговор: /sɛ'liː.niː/) је била богиња и персонификација Месеца, ћерка титана Хипериона и Теје, сестра бога Сунца Хелија и богиње зоре Еос. Према Платону, њој су се клањали само варвари. У римској митологији богиња месеца се називала Луна. Замишљана је као прелепа жена која се вози у кочији коју вуку коњи или волови. Касније ју је заменила Артемида, а у римској митологији Дијана.

Љубав[уреди | уреди извор]

Верује се да је била једна од Зевсових љубавница. Селена је са Зевсом имала кћерку Пандију, а по неким митовима њен потомак је и Немејски лав. Селена је имала везу и са Паном. Најпознатији је мит о њеној љубави са Ендимионом.

Селена и Ендимион[уреди | уреди извор]

Према легенди заљубила се у Ендимиона, познатог по својој невероватној лепоти.Био је краљ Елиса, где је имао дуги култ. Према локалном веровању, Селена је родила 50 кћери са Ендимионом, што је симболизовало педесет лунарних циклуса између Олимпијских игара. Имена неких од њих позната су и данас. Немеа, је млади месец, Пандеа је фаза опадања, Менисцус је полумесец, а Мена је пуни месец. Селена је замолила Зевса да га заувек успава да би остао вечно млад и да је никада не остави. Сваке ноћи је Селена силазила к њему да га пољуби.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]