Нова ТВ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Нова ТВ
Типтелевизијска мрежа
ЗемљаХрватска
СедиштеРеметинечка цеста 139, Загреб
ВласникЈунајтед медија (Јунајтед група)
Датум покретања28. мај 2000. год.; пре 19 година (2000-05-28)
Формат слике1080i (ХДТВ)
Мрежне
афилијације

Нова С
Нова БХ
Нова М
Нова спорт
Веб-сајтwww.novatv.hr

Нова ТВ хрватска је телевизијска мрежа основана 28. маја 2000. године и чланица је портфолија групације Јунајтед медија. Представља прву комерцијалну телевизијску мрежу са националном концесијом у земљи и од 2004. до 2018. године била је у потпуном власништву Сентрал јуропијан мидија ентерпрајзес. Године 2018, Јунајтед група купила је Нова ТВ и Дома ТВ.[1]

Историјат[уреди]

С почетком емитирања 2000. године, Нова ТВ развила је целовиту техничку, организацијску, људску и програмску инфраструктуру и поставила темеље модерне телевизије у Хрватској. Као прва национална комерцијална телевизија, Нова ТВ је уложила у изградњу, поставила и развила одабране мреже како би властитим ресурсима постигла дозу од 89 посто покривених територија и 90 посто домаћинстава у Хрватској.

Своју стратегију развоја новог канала Нова ТВ је започела 2008. године са дечјим каналом Мини ТВ и потпуно синхронизованим на хрватски језик који се дистрибуира путем ИПТВ-а и кабла. Исте године лансиран је и дигитализиран канал Нова ХД. Први специјализирани забавни канал Дома ТВ покренут је у јануару 2011. године, док је међународни канал Нова ворлд намењен хрватском исељеништву покренуо ове године у марту. Нова ТВ данас емитује два ХД канала: Нова ХД и Дома ХД, а могу се наћи код домаћих кабловских оператора.

У марту 2019. године, Нова ТВ јавности презентује свој нови визуелни идентитет.[2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]