Нова ТВ

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Нова ТВ
Типтерестријални телевизијски канал
Земља Хрватска
СедиштеРеметинечка цеста 139, Загреб
ВласникUnited Group
МатицаUnited Media
Датум покретања28. мај 2000. год.; пре 20 година (2000-05-28)
Формат слике1080i (HDTV)
Мрежне
афилијације

Нова С
Нова БХ
Нова М
Веб-сајтwww.novatv.hr

Нова ТВ је хрватски терестријални телевизијски канал основан 28. маја 2000. године, чији је власник предузеће United Media. Представља први комерцијални телевизијски канал са националном концесијом у Хрватској и од 2004. до 2018. године био је у потпуном власништву Central European Media Enterprises.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

С почетком емитовања 2000. године, Нова ТВ развила је целовиту техничку, организацијску, људску и програмску инфраструктуру и поставила темеље модерне телевизије у Хрватској. Као прва национална комерцијална телевизија, Нова ТВ је уложила у изградњу, поставила и развила одабране мреже како би властитим ресурсима постигла дозу од 89 посто покривених територија и 90 посто домаћинстава у Хрватској.

Своју стратегију развоја новог канала Нова ТВ је започела 2008. године са дечјим каналом Мини ТВ и потпуно синхронизованим на хрватски језик који се дистрибуира путем ИПТВ-а и кабла. Исте године лансиран је и дигитализиран канал Нова ХД. Први специјализирани забавни канал Дома ТВ покренут је у јануару 2011. године, док је међународни канал Нова ворлд намењен хрватском исељеништву покренуо ове године у марту. Нова ТВ данас емитује два ХД канала: Нова ХД и Дома ХД, а могу се наћи код домаћих кабловских оператора.

У марту 2019. године, Нова ТВ јавности презентује свој нови визуелни идентитет.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]