Османски турски језик

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Отомански турски језик)

Османски турски (тур. Osmanlı Türkçesi), или само османски (отур. لسان عثمانی [lisân-ı Osmânî], такође познат и као تركجه‎ [Türkçe] или تركی‎ Türkî] – „турски“; тур. Osmanlıca), је варијанта турског језика, који се употребљавао као управни књижевни језик Османског царства, садржавајући велике позајмице из персијског језика, који је заузврат сам био препун позајмица из арапског језика. Попут осталих језика исламских народа, османски турски се пише на арапском писму. Упркос чињеници да је османски турски, који се говорио у престоници, у суштини био исти као и обични турски, којим су говорили земљорадници и сељаци у унутрашњости земље, велики део арапско-персијских позајмица постао је неразумљив за оне који су били мање образовани.

1928. године, након реформи које је спровео Мустафа Кемал Ататурк, појавио се хомогенизиранији турски, с мање утицаја из арапског и персијског и користећи латинично писмо. Разлог овим променама био је наводно у томе да народ који није био образован у том језику није био у стању да га разуме, будући да је матерњи језик народа био хомогенизиранији турски. Многи данас сматрају да се османски турски сасвим разликује од данашњег турског. Но, тај став изгледа да је политички мотивисан и да није у стању да одговори испиту лингвистике. Па ипак, мало данашњих Турака у Турској је у стању да разуме османски турски, а камоли да га пише.

Примери[уреди]

српски османски турски модерни турски
да evet evet
не hayır
здраво / мир с тобом selâmün aleiküm merhaba
поштован muhterem hürmet görmüş

Писмо[уреди]

Слично арапском, слова османског писма се разликују зависно од њиховог положаја у речи: самосталано слово (тј. само слово изван речи), крајње (слово на крају речи), средње (у средини речи), почетно (на почетку речи):


Самостално Крајње Средње Почетно Име слова Модерни турски
elif a, e
hemze ', a, e, i, u, ü
be b
pe p
te t
se s
cim [џим] c
çim [ћим] ç
ha h
h
dal d
zel z
re r
ze z
je [же] j
sin s
şın [шин] ş
sat, sad s
ﺿ dat, dad d, z
t
z
ayın ', h
gayın g, ğ
fe f
kaf k
kef k, g, ğ, n
gef1 g, ğ
nef, sağır kef n
lam l
mim m
nun n
vav v, o, ö, u, ü
he h, e, a
lamelif la
ye [je] y, ı, i

1Исправна османска варијанта слова gef имала би "mali-kaf" ﻙ док би двострука коса цртица била изнад گ. Но, ово је права реткост у тренутно коришћеним фонтовима.

Спољашње везе[уреди]